Frontpage zomer

Algemene informatie

Bevolking
Het Sauerland is een gebied in de Duitse deelstaten Hessen en Noordrijn-Westfalen. Het totale aantal inwoners van Sauerland bedraagt ongeveer 1,2 miljoen. Dit zijn dan alle inwoners van Hochsauerland, Kreis Olpe, Kreis Soest en het Märkischer Kreis in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. En dan in Hessen is er het Landkreis Waldeck-Frankenberg.  Het Märkischer Kreis ligt het meest dicht bij het Rührgebied en heeft de grootste bevolkingsdichtheid. In Kassel wonen ongeveer 192.000 mensen, in Winterberg 13.000 mensen. Lange tijd is de bevolking onderdeel geweest van het Keurvorstendom Keulen en zij is voor het grooste gedeelte katholiek. 

duitslandkaart

Economie
In Sauerland was de mijnbouw altijd erg belangrijk, met name in de 17e en 18e eeuw was er een belangrijke traditie van kleinschalige metaalindustrie. De dagbouw van (lei)steengroeves is er nog steeds. Ook de bosbouw is nog steeds van belang zoals het kweken van kerstbomen bijvoorbeeld. De waterkrachtcentrales bij de stuwmeren leveren energie en elektriciteit aan het Ruhrgebied. Verder speelt het toerisme in Sauerland een grote rol.

Grootte en ligging
Sauerland is bestuurstechnisch geen exact afgebakend gebied. Sauerland ligt ten oosten van het Ruhrgebied en is ongeveer even groot als Noord-Holland en Zuid-Holland bij elkaar. Het Sauerland wordt verder begrensd door het Bergische Land in het westen, het dal van de Lippe dat in het noorden ligt, het Rothaargebergte in het zuiden en het Waldecker Land dat in het oosten ligt. Het strekt zich uit over het gebied tussen de steden Siegen, Korbach en Hagen. De reisafstand vanuit Utrecht naar Winterberg is 315 km en je doet er 3,5 uur over met de auto. Vanuit Brussel is het 4 uur rijden met de auto naar Winterberg en de afstand is 356 km.

Hoogste punt
Het hoogste punt van Sauerland is Langenberg met 843,2 m die bij Willingen ligt op de grens van Noordrijn-Westfalen en Hessen. De Kahler Asten is een zeer goede tweede met 841,9 m en ligt iets ten zuidwesten van Winterberg.

Levensverwachting
De gemiddelde levensverwachting van de inwoners in Sauerland is 81,0 jaar. Ter vergelijking, in Nederland is dit 81,1 jaar.

Naam Sauerland
Er zijn verschillende theorieën waar de naam van Sauerland vandaan komt. De naam verscheen in 1266 voor het eerst in schrift. De naam Sauerland komt van de Saksen vandaan die vanuit het noorden zuidwaarts trokken richting Sauerland. Voor hen was Sauerland, een land in het zuiden, het Süderland. Een andere theorie is dat het woord Sauer afkomstig is van de “zure” schrale bodem die er veel in Sauerland is. 

Politiek en bestuur
Duitsland als geheel is opgedeeld in 16 provincies, de Bundesländer genaamd. De staatsvorm van Duitsland is een Bondsrepubliek. Sinds de oprichting van de Europese Unie in 1952 is Duitsland al lid. Sauerland ligt voor het grootste gedeelte (het midden en westen van Sauerland) in het zuiden van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het oostelijk gedeelte van Sauerland ligt in de deelstaat Hessen. Sauerland is bestuurlijk onderverdeeld in 5 kantons, de zogenaamde Kreisen. Dit zijn het Hochsauerlandkreis (HSK), Kreis Soest (SO), Kreis Olpe (OE) en het Märkischer Kreis (MK). En dan is er in de deelstaat Hessen nog Landkreis Waldeck-Frankenberg. Rond Siegen is er het kanton Siegen-Wittgenstein (SI), Kassel is een eigen kanton (KS), en de omgeving van Korbach (KB) heet bestuurstechnisch gezien Waldeck-Frankenberg (hoort dus bij Sauerland).

Feestdagen
Sauerland kent veel feestdagen en evenementen. Belangrijk verschil met Nederland en België is dat de vakanties en feestdagen worden vastgesteld door de deelstaten zelf. Er is één utzondering, namelijk de Dag van de Nationale Duitse Eenheid op 3 oktober. Van de lente tot in de herfst zijn er veel volksfeesten op feestterreinen en in de steden. De ene keer duurt het een lang weekend, de andere keer een hele week. Vaak hoort daar een kermis bij met vele attracties, schiettenten en kraampjes met eten en drinken.

Het Schützenfest
In bijna alle plaatsen organiseert het plaatselijke schutterspatronaat het jaarlijkse Schützenfest. Het lijkt veel op het carnaval dat wij kennen in Nederland; een grote muzikale optocht met deelnemers die in vol ornaat paraderen en veel muziek, feest en vertoon. In de volksmond wordt het ook wel het vijfde jaargetijde genoemd. Het Schützenfest hoort bij Sauerland zoals het bier en de bergen bij Sauerland hoort..! In de zomerperiode zijn er veel zomerfeesten bij de meren en stranden. Grote Beachpartys, vuurwerk en nog meer muziek, hier moet je beslist naar toe.

De adventsperiode en kerstmarkten
De adventsperiode is een Christelijke periode en begint 4 weken voor kerst. Dit is de tijd van de kerstmarkten. In enkele plaatsen duren de kerstmarkten de hele advent zoals in Lüdenscheid, Kassel en in Soest. De kerstmarkt van Kassel is heel uitgebreid en die in Soest is ook een grote aanrader met haar sfeervolle en historische decor en originele kerstspullen. De meeste kerstmarkten zijn in het eerste of tweede weekend van de advent. Voor veel sfeer en een bijzonder decor moet je naar de (kortdurende) kerstmarkten bij het slot van Bad Berleburg en Siegen gaan. Ook de oude centra van Bad Wildungen, Brilon, Korbach en Arnsberg zijn zeer de moeite waard. Bekijk de vele kerstdecoraties, sieraden, wollen sokken en mutsen en doe je tegoed aan de Glühwein en de lokale lekkernijen zoals de gebakken paddenstoelen en de Bratwurst.

Schnade-feesten
De Schnade-feesten bestaan al vele eeuwen en zijn herleid uit een historisch tafereel waarbij de stadsgrenzen opnieuw werden vastgelegd en werden gecontroleerd. Schnade betekent grens en het zijn dus “grensfeesten”. Dit grensfeest wordt niet elk jaar gehouden, maar in een bepaald jaar. In Waldeck als het jaartal op een 4 eindigt en in Olsberg en Elleringhausen bij het eindcijfer 6.

Feestdagen 2023 en 2024
In 2022 en 2023 zijn er de volgende feestdagen in Sauerland op de volgende dagen. Veel ervan kennen we ook in Nederland, een aantal zijn echt Duits.

  2023 2024
Nieuwjaar (Neujahr) 1 januari 1 januari
Driekoningen (Heilige Drei Könige) 6 januari 6 januari
Carnavalsmaandag (Rosenmontag) 20  februari 12 februari
Goede Vrijdag (Karfreitag) 7 april 29 maart 
Pasen (Ostern) 9/10 april 31 maart en 1 april
Dag van de Arbeid (Tag der Arbeit) 1 mei 1 mei
Hemelvaart (Christi Himmelfahrt) 18 mei 9 mei
Pinksteren (Pfingsten) 28/29 mei  19/20 mei 
Sacramentsdag (Fronleichnam) 8 juni 30 mei
Maria Hemelvaart (Maria Himmelfahrt) 15 augustus 15 augustus
Dag vd Duitse Eenheid (Tag der Deutschen Einheit)  3 oktober 3 oktober
Hervormingsdag (Reformationstag) 31 oktober 31 oktober
Allerheiligen (Allerheiligen) 1 november 1 november
Kerstmis (Weihnachten) 25/26 december  

25/26  december