Frontpage zomer

Bezoekersmijnen

Leisteengroeve Grube Delle
Leisteenmijn Christine Willingen
Killianstollen
Sauerlandse bezoekersmijn Ramsbeck
Stollen Nordenau

Leisteengroeve Grube Delle
SchiefersschaubergwerkDe leisteengroeve is meer dan 400 jaar oud en heeft een grote historie. Nog maar 40 jaar geleden was de groeve volop in bedrijf en bracht veel werkgelegenheid en inkomsten voor de gehele regio. In de groeve kun je zien hoe het leisteen wordt gewonnen en verwerkt tot de daken en muren van huizen die je in heel Sauerland ziet. Een rondleiding duurt 45 minuten en de   temperatuur in de leisteengroeve komt niet boven de zes graden Celcius.

Openingstijden: rondleidingen van 1 april tot 31 oktober; woensdag om 15.00 uur (alleen tijdens zomer- en       herfstvakantie) en zaterdag om 14.00 en 15.00 uur. Ben je met een groep dan kun je je het beste vooraf telefonisch   aanmelden.

Leisteengroeve Raumland, 57319, Bad Berleburg-Raumland. Tel: + 49 160-3510221. De groeve ligt aan het einde van de   plaats Raumland richting Frankenberg.
Klik hier voor meer informatie over Leisteengroeve Raumland. 

Leisteenmijn Christine Willingen
mijn WillingenDe bezoekersmijn in Willingen is open voor bezoekers sinds 1971. In dat jaar is er gestopt met delven in de mijn. Voor jong en oud is dit interessant en een onvergetelijke ervaring. De Leisteenmijn Christine maakt deel uit van het grotere GeoPark Grenz-Welten. Je ziet de niet gestutte kamerwinning uit de 20e eeuw, dat wil zeggen mijngangen die nog niet volledig zijn gedolven.
Het bezoek aan de mijn is onder vakkundige begeleiding en rondleidingen zijn mogelijk vanaf 8 personen. Vergeet niet je warme jas aan te doen, de temperatuur is constant en altijd 8 graden Celcius. Saillant en leuk detail is dat de "Willinger Christstollen" in de mijn zijn opgeslagen. Dit is het befaamde Sauerlandse kerstbrood dat je beslist eens geproefd moet hebben. Bij de Culinaire Slenterdagen kun je in de mijn sfeervol dineren, dat is nog eens iets anders.

Ben je een geschoolde duiker dan kun je in de onder water gezette mijngangen duiken. Verder kun je mooie fossielen, mineralen, halfedelstenen en sieraden bekijken en tegen een scherpe prijs kopen. Prijzen: volwassenen €3,50 en met Sauerland Card €3,-. Kinderen (4 t/m 12 jaar) €2,- en met Sauerland Card €1,50. Kinderen tot en met 3 jaar gratis. Groepen vanaf 20 personen: 10% korting.
Openingstijden: woensdag t/m zaterdag om 10.00 en 11.00 uur, 15.00 en 16.00 uur; zondag 10.00 en 11.00 uur, 's middags op afspraak. Van 1 november tot 31 maart alleen in de ochtend geopend. Rondleidingen voor groepen zijn altijd op aanvraag.

Leisteenmijn Christine,Schwalefelder Straße 28, 34508 Willingen. Tel: + 49 5632-69673
Klik hier voor meer informatie over de Leisteenmijn Christine.

Killianstollen
kilianstollen 10 grWil je weten hoe het er vroeger aan toe ging in een Duitse mijn? Breng dan een bezoek aan de Killianstollen. De Killianstollen is een voormalige kopermijn die in gebruik was van midden 19e eeuw tot het midden van de 20e eeuw. Je gaat met een echte mijnkar door de 2,5 km lange mijngang. Ook voor kinderen is het heel erg leuk.
Openingstijden: van april tot en met oktober van 14.00 – 17.00

Besucherwerk Killianstollen, Lillers-Straße 8, 34431 Marsberg. Tel: + 49 (0)2992 6021
Klik hier voor meer informatie over de Leisteenmijn Kilianstollen.

Sauerlandse bezoekersmijn Ramsbeck
Ramsbeck mijnDe bezoekersmijn in Ramsbeck beleefde zijn gloriedagen in het midden van de 19e eeuw en is één van de oudste van Europa. Met het treintje rijd je over het smalspoor ongeveer anderhalve kilometer de berg in en ga je 300 meter de diepte in, een waar avontuur. Daar aangekomen krijg je een uitgebreide rondleiding van de voormalige mijn. De gangen zijn goed verlicht en de gidsen zijn veelal voormalige mijnwerkers die veel informatie geven over het werk en het leven van de mijnwerkers vroeger. Ook boven de grond is er veel te zien zoals de machines en werktuigen die in de mijn werden gebruikt.
Openingstijden: dinsdag – zondag van 09.00 – 17.00 uur. Laatste rondleiding begint om 16.00 uur. Maandag gesloten. Paas- en Pinkstermaandag geopend.

Sauerlandse bezoekersmijn Ramsbeck, mijnbouwmuseum en bezoekersmijn. Glück-Auf-Straße 3, 59909, Bestwig-Ramsbeck. Tel: + 49-2905-250.
Klik hier voor meer informatie over de Sauerlandse bezoekersmijn Ramsbeck.