Bossen, Flora en Fauna

Sauerland is voor een groot gedeelte begroeid met beuk- en dennenbossen. Gemengd bos is zeldzaam en zie je weinig.

Tot het begin van de negentiende eeuw is er veel bos gekapt voor het maken van houtskool waardoor Sauerland behoorlijk ontbost was. Maar vanaf de negentiende eeuw is er weer veel bos aangeplant. De bodem is en was vrij schraal en eigenlijk alleen geschikt voor bosbouw wat je goed in het landschap terug kunt zien. Wel worden de snelgroeiende sparrenwouden na het rooien steeds meer vervangen door loofwoud. Dit geeft een meer gevarieerde en aantrekkelijke aanblik. Verder vind je nog echte stukken oerbos met name in de beschermde natuurparken. Een mooi voorbeeld hiervan is het nationale park Kellerwald-Edersee dat tegen het oosten van Sauerland grenst.

De orkaan Kyrill heeft in januari 2007 met name in dennenbossen grote schade aangericht. In veel delen van Sauerland lag het aandeel van bos nog maar net boven de 50%. Dit had ook voordelen. Door het wegslaan van de bossen zijn er grote open stukken ontstaan waar je mooi door het landschap heen kunt kijken. Ander nog groter voordeel is dat de biodiversiteit in het landschap erg is toegenomen. Een divers en veelzijdig landschap is goed voor de biodiversiteit.

De planten- en dierenwereld
Sauerland heeft een boel bijzondere planten- en dieren door onder andere het bergachtige landschap. In de buurt van Winterberg, Olsberg en Brilon zijn de hoogste toppen van het Rothaargebergte zoals de Kahler Asten van 841 m. Het zeer bijzondere heidegebied Neuer Hagen is hier te vinden. Het bijzondere microklimaat en de hoogte van meer dan 800 m zorgen ervoor dat er unieke dier- en plantensoorten te vinden zijn voor Noordrijn-Westfalen:

  • De Bergsla (Cicerbita Alpina)
  • De Alpenwolfsklauw (Diphasiastrum Alpinum)
  • Het Tweebloemig Viooltje (Viola Biflora)

Ook het kalkrijke gebied van de hoogvlakte van Brilon heeft vele unieke plantensoorten zoals:

  • Tijmbremraap (Orobranche Alba)
  • Steppenvinkel (Seseli Annuum)
  • Berglepelblad (Cochlearia Pyrenaica)

Het Berglepelblad is een vegetatie die voorkomt op de karstbronnen van de Alme. Het gebied van de De Medebacher Bucht is uitgeroepen tot Europees vogelbeschermingsgebied. Bijzondere diersoorten zoals de klapekster (Lanius excubitor), de grauwe klauwier (Lanius collurio) en het paapje (Saxicola rubetra) zijn de belangrijkste factoren hiervoor geweest. Unieke kalkgraslanden kun je vinden in het Diemelgebied die op de ondergrond van het Zechstein liggen.  Wandern im Sauerland Herbstwald2 Tanja Evers 1024x683Wandern im Sauerland Herbstwald2 Tanja Evers 1024x683