Frontpage zomer

Brouwerijen

westmalle530
Warsteiner is natuurlijk het meest beroemde bier uit Sauerland, dat in veel landen wordt geschonken. Bier in Sauerland is bijna net zo veel voorradig als water en bomen. Jaarlijks produceren de 3 grote brouwerijen, Warsteiner, Veltins, en Krombacher, 1,5 miljard liter bier. Alle gebruiken ze het echte Sauerlandse bronwater hiervoor. Zet je al deze kratten achter elkaar dan kom je de hele wereld over, een enorme hoeveelheid! De grote bierconsumptie valt te verklaren uit het feit dat bierdrinken in Sauerland wordt gezien als een lokale patriottische beginselverklaring.
Alle bierbrouwerijen in Duitsland houden zich aan het zogenoemde Reinheitsgebot. Dit is een verbod op het gebruik van kunstmatige toevoegingen als conserveringsmiddelen.
Wil je bier proeven en zien hoe een brouwerij ervan binnen uitziet? Dan kun je terecht bij vele brouwerijen zoals Veltins in Meschede-Grevenstein, Westheim in Marsberg-Westheim en Krombacher in Kreuztal. Wat kleinere brouwerijen zijn het Esselbräuhaus in Eslohe, het Willinger Brauhaus in Willingen, Brauhaus Zwiebel in Soest en Brauhaus Schillerbad in Lüdenscheid. Al deze brouwerijen hebben gezellige en uitgebreide horecavoorzieningen. Bij de Bruchhauser Steine wordt een huisbier gebrouwen onder het toeziend oog van de Freiherr von Fürstenberg-Gaugreben.

Brauerei Westheim
Brauhaus Zwiebel Soest
Essel Brau Esloher Brauhaus
Iserlohner Brauerei
Kempers Kornbrennerei
Krombacher Bierbrouwerij
Krugmann Kornbrennerei
Lippstädter Brauerei
Schillerbad Brauhaus
Veltins Bierbrouwerij
Warsteiner Bierbrouwerij
Willinger Brauhaus

Essel Brau Esloher Brauhaus Domschänke
Begonnen als een kleine dorpskroeg naast de kerk heeft Essel Brau zich ontwikkeld tot een gastronomische horecagelegenheid met hotel en een eigen huisbrouwerij. Je kunt individueel of in groepsverband de brouwerij bezoeken. Voor een paar uurtjes of de hele dag. Leuke en gastvrije familie. Openingstijden: bezichtiging is met groepen of individueel en na afspraak.

Domschänke Eslohe, St.-Rochus-Weg 1, 59889 Eslohe. Tel: + 49-2973-97650
Klik hier voor meer informatie over Esloher Brauhaus.

Krombacher Bierbrouwerij Krombacher
Na Oettinger de grootste brouwerij van Duitsland. Krombacher Pils is het meest verkochte pils in Duitsland. Elk 10e biertje dat gedronken wordt in Duitsland is van Krombacher afkomstig. Het is een fris bier met een lichtzoete nasmaak dat je koud moet drinken. De Krombacher Brauerei is opgericht in 1803 en staat in Kreuztal, in het zuiden van Sauerland. De totale productie is 6,43 miljoen hectoliter per jaar. Naast bier worden ook Schweppes en Orangina in de brouwerij gemaakt.

Hagener Straße 261, 57223 Kreuztal. Tel: + 49 2732 880  Klik hier voor meer informatie Krombacher Bierbrouwerij.

Veltins Brouwerij Meschede-Grevenstein
De Veltins Brouwerij is een echte Duitse bierbrouwerij en ligt in Meschede-Grevenstein in het noordelijk gedeelte van Sauerland. In 1824 is de brouwerij opgericht door Franz Kramer en in 1852 is de brouwerij door Clemens Veltins overgenomen en uitgebouwd tot de succesvolle brouwerij die het nu is. Veltins is een echt premium pilsener en zeer populair in Duitsland. Zij behoort zelfs tot de vijf grootste biermerken. Veltins heeft een lekkere frisse smaak en wordt op natuurlijke wijze gebrouwen; met zacht bronwater, vers geoogste hop en fijne zomergerst.
Openingstijden: bezichtiging elke dinsdag om 09.30 voor groepen tot maximaal 15 personen. Aanmelden vooraf is niet nodig. Andere data en grotere groepen zijn op afspraak.

Veltins Brouwerij, An der Streue, 59872 Meschede-Grevenstein. Tel: + 49 2934-959239
Klik hier voor meer informatie Veltins Brouwerij. 

Warsteiner Brouwerij Warstein
De Warsteiner Brouwerij ligt in Warstein in het noordelijke gedeelte van Sauerland. Warsteiner is één van de meest toonaangevende pilseners van Duitsland. Maar niet alleen in Duitsland, ook in de rest van de wereld is het erg succesvol. In meer dan zestig landen wordt Warsteiner gedronken en ook in Nederland is het een geliefd bier. De Warsteiner Brouwerij is één van de grootste zelfstandige brouwerijen van Duitsland. Ze werd opgericht in 1753 door de familie Cramer en trekt jaarlijks meer dan 50.000 bezoekers. Wil je graag meer weten over het bier Warsteiner en hoe dit wordt gemaakt? Breng dan een bezoekje aan de Warsteiner Welt. Kijk je ogen uit in de blinkend schone productiehallen met haar afvulinstallaties waar maar liefst 100.000 flessen per uur over de band gaan. Je rijdt met onder andere een speciaal treintje het terrein van de brouwerij over en ook door de brouwerij zelf. En natuurlijk moet je een lekker biertje proeven. En wil je blijven slapen? Ook dat is mogelijk!
Openingstijden: maandag t/m vrijdag kun je de brouwerij bezichtigen zowel individueel als met groepen. Zaterdag en zondag is op aanvraag en in sommige periodes mogelijk. Groepen vanaf 15 personen krijgen op donderdag een speciale entreeprijs van €10,-. Aanmelden kan via de volgende link: www.warsteiner.de/warsteiner-welt/reservierungsanfrage of bellen op telefoonnummer + 49 2902-885002

Warsteiner Brouwerij, Domring 4-10, 59581 Warstein. Tel: + 49 2902-88-1799
Klik hier voor meer informatie Warsteiner Brouwerij. 

Willingen Brauhaus
In 2006 is het nieuwe en mooie Sudhaus van het Willingen Brauhaus geopend. Maak een rondleiding met de brouwmeester door de brouwerij en leer de echte brouwkunst kennen. Ontdek hoe je Willinger Landbier volgens het "Duitse Reinheitsgebot" van 1516 brouwt. Naast het Willinger Pilsener wordt ook het Willinger Landbier Dunkel en het bovengistende Willinger Hefeweizen gebrouwd. De rondleiding duurt een uur en aan het einde krijg je een mooie bierpul van het Willinger Brauhaus en mag je bier proeven in de bierproeverij "Hopfenstube".
Openingstijden: groepen vanaf 6 personen maandag t/m zaterdag om 10.30 uur. Groepen vanaf 20 personen zijn op afspraak. Kosten zijn €6,- per persoon inclusief genoemde services.

Willinger Brauhaus, In den Kämpen 2, 34508 Willingen. Tel: + 49 5632-98870
Klik hier voor meer informatie Willingen Brauhaus.