Frontpage zomer

Cultuur

De cultuur van Sauerland
Sauerland staat bekend om de mooie natuur, bergen en het fietsen en wandelen. Maar wist je dat op cultureel vlak Sauerland ook veel te bieden heeft? Er is een aantrekkelijk en laagdrempelig aanbod op cultureel gebied. In de streekmusea en in de mijnen kun je kennismaken met het ambachtelijke bestaan van vroeger. De musea zijn divers en variëren van historische ijzerovens en glassmelterijen tot landbouwmusea. Hier zie je de levenswijze in de 18e en 19e eeuw en zie je welk land- en bosbouwgerei men toen gebruikte. De cultuurstad bij uitstek in Sauerland is Kassel. Bekijk het door de UNESCO beschermde bergpark Wilhelmshöhe en de bijzondere kunstvoorstellingen in de Neue Galerie. Bezienswaardig is ook de Altstadt van Siegen waar het stamslot van de Nassauers staat en wat de geboorteplaats van de schilder Peter Paul Rubens is.

Musea in Sauerland
Er zijn vele en leuke musea in Sauerland te vinden waar je beslist eens een bezoekje aan moet brengen. Zo is er het Deutsches Drahtmuseum in Lüdenscheid, het Sauerland Museum in Arnsberg of het Westfaals Leisteengroeve- en streekmuseum in Holthausen. Hou wel goed de openingstijden en dagen in de gaten. Klik hier voor meer informatie over Musea.

Evenementen
Elk jaar vinden er vele (culturele) evenementen plaats. Ieder jaar vindt er bijna in elke gemeente in Sauerland wel een “Schützenfest” plaats, oftewel het schuttersfeest. Zo goed als elk dorp heeft wel een schutterijvereniging of broederschap. Carnaval is een erg geliefd volksfeest, maar dan wel in het katholieke gedeelte van Sauerland. Dit gaat altijd gepaard met grote optochten op zondag en maandag. Andere grote culturele evenementen zijn de “kunstzomer” in Arnsberg. Dit is een breed scala aan kunst variërend van podiumkunst tot beeldende kunst. Leuk om te bezoeken is het “Druggelter Kunststückchen”, het kleinste muziekfestival van Westfalen. Het “Sauerland Herfst” festival vindt op diverse plaatsen in de Hochsauerlandkreis plaats. Ook zijn er diverse muziekfestivals. Elk jaar wordt op de burcht Altena het “Burgrock” gehouden. In Neheim vindt het andere bekende rockfestival “Under the Bridge” jaarlijks plaats. Klik hier voor meer informatie over Evenementen