Cultuursteden
Cultuurstad Kassel
De cultuurstad bij uitstek in Sauerland is Kassel, hoofdstad van de moderne kunst en zetel van Bergpark Wilhelmshöhe dat UNESCO werelderfgoed is. Het Bergpark is een monumentaal park en doet denken aan een Wagneropera. Het is ontwikkeld door landgraaf Karl die het landschap en de natuur op zijn eigen wijze heeft ingericht en te midden hiervan barokke hoogstandjes heeft gebouwd zoals de machtige Herkulessculptuur.
Vanuit hartje Kassel leidt een 6 km lange boulevard naar het park Wilhelmshöhe. Voortdurend zie je de Griekse held Herkules zien waarbij hij in het donker een stralend lichtbaken is. Het 8,25 m hoge beeld van Herkules staat op een zuil en platform waarvan het uitzicht grandioos is. In het Besucherzentrum Herkules kom je er alles over te weten. Het hoogtepunt in het museumpark is het classicistische Slot Wilhelmshöhe, dat rond 1800 is gebouwd. Hier is sinds 1955 een imposant museum gevestigd met Egyptische, Griekse en Romeinse beelden en voorwerpen. Ook een bezoek waard in het park is Lustslot Löwenburg. Dit is gebouwd in tussen 1793 en 1801 door Wilhelm IX om zich daar met zijn maitresses terug te kunnen trekken en is opzettelijk als ruïne gebouwd.
De Documenta in Kassel
Kassel is internationaal bekend op het gebied van moderne kunst. Tijdens de Documenta is het een heus kunstenaarsmekka. De Documenta is sinds 1955 de meest belangrijke tentoonstelling van actuele beeldende kunst in de wereld. Eens in de 5 jaar vindt deze tentoonstelling plaats met als zetel Kassel. Deze kunsttentoonstelling strekt zich uit over de gehele stad en duurt exact 100 dagen. De eerstvolgende Documenta XIV vindt plaats van 10 juni 2017 – 19 sept. 2017. Initiatiefnemer voor de Documenta was schilder Arnold Bode (1900 – 1977). Zijn eigen werken werden tijdens het Naziregime op grote schaal vernield en hij wilde zorgen dat kunst altijd toegankelijk bleef voor het publiek via deze 5-jaarlijkse internationale kunsttentoonstelling. Hoofdgebouw is het Fridericianum. Klik hier voor meer informatie over Documenta 14.
Oud en nieuw in de Neue Galerie
In 2011 is de Neue Galerie heropend en permanent werk is er uit (alle) voorgaande Documenta’s te zien. Verder kun je kunst uit de laatste 3 eeuwen bewonderen waarbij dit terug gaat tot 1750. Schilders uit Kassel van de Tischbein-dynastie, Nazarener, Impressionisme (Lovis Corinth, Max Liebermann en Max Slevogt) en het Expressionisme (Nolde, Kirchner) zijn goed vertegenwoordigd. Klik hier voor meer informatie over Neue Galerie.
Het Brüder Grimm-Museum
We kennen ze allemaal, de sprookjes van Brüder Grimm. De broers Wilhelm Grimm (1786 – 1859) en Jacob Grimm ( 1785 – 1863) zijn wereldberoemd geworden met hun sprookjesverzameling en zijn een van de meest belangrijke persoonlijkheden uit de cultuurgeschiedenis van Duitsland. Wist je dat de gebroeders Grimm ook veel hebben betekend op het gebied van de rechten, geschiedenis, taal- en literatuurwetenschap, mythologie en politiek? Het Brüder Grimm-Museum is in 1959 opgericht en hier kun je de belangrijkste documenten over het leven en werk van de gebroeders Grimm bekijken.