Frontpage zomer

Dorpen en steden in Sauerland

dorp

Winterberg
Winterberg is misschien wel het meest bekende en het grootste handelsmerk van Sauerland. De afgelopen jaren is er meer dan 10 miljoen euro geïnvesteerd in de toeristische infrastructuur van Winterberg. Er zijn nieuwe skiliften bijgekomen, nog meer sneeuwkanonnen en is er een tubinglift. Samen met de nabijgelegen skigebieden is Winterberg nu een echte concurrent voor de skigebieden die verder weg liggen. Ideaal om een paar dagen te gaan skiën en niet ver te hoeven rijden. Andere voordelen die Winterberg te bieden heeft zijn de kleinschaligheid van de hotels én de nabijheid van de hotels en vakantiehuizen dicht bij de piste.

IK WIL VAKANTIEHUIZEN ZIEN IN WINTERBERG

Wist je dat Winterberg sportstad nummer één is van Noordrijn-Westfalen? Bobsleeën, rodelen, skeleton, schansspringen, langlaufen en biathlon. Alle trainingen ter voorbereiding op de Olympische Winterspelen vinden hier plaats. En in de zomermaanden behoort Winterberg en haar omgeving tot de meest belangrijke oefenterreinen van de professionele mountainbikers. Naast het feit dat het een mooie plaats is Winterberg een erg gezonde plaats. De kwaliteit van de lucht is er zeer goed. Zo is de lucht zeer zuiver vanwege het feit dat er weinig allergene stoffen aanwezig zijn. Maar ook de vochtigheid en het gehalte van de straling zorgen voor een goede luchtkwaliteit.

Geliefd bij wandelaars is de bron van de Ruhr. Het plateau van de Kahler Asten (841 m) strekt zich vijf kilometer westelijk van Winterberg uit. Dit landschap bestaat uit hooggelegen heide en is werkelijk prachtig te noemen. Na de Langenberg is dit de hoogste top van Sauerland. Beklim de 108 treden van deze toren die op de berg staat en kom nog 20 meter hoger. Hier vlakbij ontspringt de rivier de Lenne.

Winterberg is tevens een gemeente waartoe mooie plaatsen als Neuastenberg, Siedlinghausen, Altastenberg, Niedersfeld, Züsche, Elkeringhausen, Hoheleye, Langewiese en Lenneplätze behoren. Neuastenberg en Altastenberg zijn geschikte plaatsen om te skiën met de aanwezigheid van een eigen skigebied, skiliften en sneeuwkanonnen. Siedlinghausen is een kunstenaarsdorp wat midden in het groene boslandschap ligt en met vele recreatiemogelijkheden.

IK WIL VAKANTIEHUIZEN ZIEN IN WILLINGEN EN OMGEVING

Willingen
Willingen is samen met Winterberg de meestbezochte plaatsen van Sauerland. Ook hier zijn net als in Winterberg vele mogelijkheden voor actieve en passieve sporten en hebben beide plaatsen een vergelijkbaar aanbod. Zo zijn er vele skifaciliteiten, een rodelbaan, een springschans en parcoursen voor downhill en freeride voor mountainbikes. En natuurlijk mag je de beroemde ‘après-ski‘ niet missen die het hele jaar aanwezig is. En wil je winterpret garantie? Onder de noemer Honderd Dagen Skiplezier zijn de skiliften 100 dagen per jaar geopend. Met een lengte van 2 km heeft Willingen tevens de langste afdaling van Sauerland. En ieder jaar is er de Wereldbeker skispringen, een groot evenement dat je beslist eens moet bijwonen.

Schmallenberg
De gemeente Schmallenberg is één van de grotere gemeentes in Sauerland. Zij bestaat uit 90 dorpen en gehuchten die samen de gemeente Schmallenberg vormen. Stuk voor stuk zijn het allemaal gezellige en sfeervolle vakantieplaatsjes en kuuroorden. In Schmallenberg zelf wonen 6000 mensen. Hier vind je veel goede restaurants en eetgelegenheden, een compleet en gezellig winkelaanbod en een groot toeristencentrum en natuurcentrum. Schmallenberg staat bekend om haar grote en kwalitatief hoogwaardige aanbod van traditionele hotels die veelal door families geleid worden. Hier proef je de echte Sauerland-sfeer en kun je lekker ontspannen in de wellness. Of toch meer actief bezig zijn met het vele sport- en gezondheidsaanbod wat er is? De abdij van Grafschaft is een belangrijke bezienswaardigheid en deze moet je beslist gezien hebben. Verder staat Schmallenberg bekend als de sokkenstad omdat sokkenfabrikant Falke hier is gevestigd. Schmallenberg ligt in één van de meest bosrijke streken van Sauerland in het Rothaargebergte op een hoogte die varieert van 350 tot 818 meter.

Oberkirchen
Oberkirchen staat bekend om haar mooie en verzorgde vakwerk- en leisteenhuizen. Zij geven veel karakter en sfeer aan dit keine en aantrekkelijke plaatsje. Oberkirchen valt onder de gemeente Schmallenberg en ligt 8 km ten oosten van Schmallenberg. In Oberkirchen heb je een uitstekende aansluiting op de beroemde Rothaarsteig en WaldSkulpturenweg. De Waldskulpturenweg is landschapskunst in een monumentaal bos. Natuur en historie waren de inspiratiebron voor deze 11 landschapskunstwerken, de rode draad van deze route. De liefhebbers van kunst worden gestimuleerd om te gaan wandelen en de wandelaars worden geprikkeld door de kunstwerken. De dieperliggende motivatie van deze kunstwerken kunnen we vinden in de dichtwerken van Dante en het bos als symbool van het onbewuste. Klik hier voor meer informatie over Oberkirchen.

Medebach
Medebach ligt in het oostelijk gedeelte van Sauerland en is een oude en bezienswaardige Hanzestad. Medebach heeft een gezellig centrum met goede restaurants. Voor de Tweede Wereldoorlog was het een florerende en bruisende plaats. Met de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog is er veel van Medebach verloren gegaan. De handelsgeschiedenis kun je nog goed zien in de diverse fabriekswinkels en in het grote industriegebied. Medebach beschikt over veel en goede verblijfsmogelijkheden. Niet alleen in Medebach zelf, maar ook in deelgemeenten als Titmaringhausen, Düdinghausen, Deifeld, Oberschledorn en Küstelberg. Dit zijn bezienswaardige dorpjes en de moeite van het bezoeken waard. Klik hier voor meer informatie over Medebach.

Hallenberg
Het vakwerkstadje Hallenberg ligt in het zuidelijk gedeelte van Sauerland en buiten de grote Sauerlandse drukte, maar zij bezit wel de echte Sauerlandse charme. De plaatsjes in de omgeving van Hallenberg zoals Liesen, Hesborn en Braunshausen kennen net als Hallenberg een lange voorgeschiedenis en hebben een rijke historie. De plaatsjes hebben allen een kwalitatief hoogwaardig aanbod van verblijfsmogelijkheden. Er zijn uitstekende wandelroutes door bossen, over akkerland en op de Wacholder Heide. De wandelroutes sluiten uitstekend aan op de Rothaarsteig en voeren u langs “geëerde kruisen” en een reuzenstoel. Het bronwater in Hallenberg wordt biologisch gereinigd door het Naturbad Hallenberg. Klik hier voor meer informatie over Hallenberg.

Eslohe
Eslohe is een stadje met mooie oude panden, diverse wandel- en fietspaden en goede verblijfsmogelijkheden. Al deze ingrediënten zorgen ervoor dat Eslohe een uitstekende plaats is om een bezoek aan te brengen. Aan de westkant van Eslohe ligt het natuurpark Homert. De SauerlandRadring heeft bij Eslohe een extra lus, de Nordschleife genaamd, die u naar Meschede toe leidt. Eslohe staat bekend om de Esloher Biertraditie. In de vroege 18e eeuw moest al het bier dat door diverse families in Eslohe werd gebrouwen wegens het kerkenrecht door de pastoor gekeurd worden. Je mag dit nog steeds doen, maar nu zonder gelofte in de Domschänke en naar je eigen keuze met licht, donker of seizoensbier. Klik hier voor meer informatie over Eslohe.

Lennestadt
Lennestadt heeft, vooral tussen Grevenbrück en Altenhundem, een wat industrieel karakter. Maar daarbuiten behoren landelijke kernen als Saalhausen, Kirchveischede en Bilstein tot de favoriete plaatsjes van veel Nederlanders. Er zijn volop vakwerkhuizen, bossen en vele en uitgebreide wandelmogelijkheden. Verder zuidwaarts in de gemeente Kirchhundem vind je ook tal van vakwerkhuizen, diverse wandelroutes en vele bossen. Bij Altenhundem stroomt het riviertje de Hundem in de Lenne. Klik hier voor meer informatie over Lennestadt.

Olsberg
Olsberg en het hieraan verbonden Bigge is een echt karakteristiek Sauerlandplaatsje. Olsberg ligt in het hart van Hochsauerland. Je vind hier hier hoge beboste bergen, gezonde lucht en veel heilzaam bronwater. Meer dan 50 bergen liggen rond de plaats Olsberg en zorgen voor een werkelijk prachtig panorama. Ook kun je hier de hoogste top van Sauerland vinden: de 843 m hoge Langenberg die tussen Olsberg en Willingen ligt. De gemeente Olsberg bestaat naast Olsberg uit nog elf dorpen welke verspreid liggen in het gebied tussen de mooie natuurparken “Arnsberger Wald” en de “Diemelsee”. Dit zijn Antfeld, Assinghausen, Bigge, Bruchhausen, Brunskappel, Elleringhausen, Elpe/Heinrichsdorf, Gevelinghausen, Helmeringhausen, Wiemeringhausen en Wulmeringhausen. Zeer bezienswaardig en zeker een bezoek waard zijn de dorpen Assinghausen, Bruchhausen en Brunskapel. Dit zijn echte Sauerlandse dorpen met veel vakwerkhuizen, een mooi marktplein met een historische kerk en een echte Sauerlandse ambiance. De Rothaarsteig wandelroute sluit goed aan op Olsberg. Klik hier voor meer informatie over Olsberg.

Brilon
Brilon is historisch gezien één van de meest traditionele steden in het Sauerland. De eerste documenten stammen uit 973. Brilon was in de middeleeuwen een belangrijke handelsstad wat werd onderstreept door het feit dat Brilon vanaf 1250 tot de machtige Hanzebond ging behoren. De glansrijke geschiedenis is heden ten dage nog volop in Brilon aanwezig in de vorm van indrukwekkende kerken, historische bronnen en vele vakwerkhuizen. Brilon heeft vele bezienswaardigheden zoals de middeleeuwse binnenstad met de oude verdedigingstoren “Derker Tor”, de Propsteilkerke, het Rathaus (één van de oudste raadhuizen in Duitsland), de Propsteilkerk en de oude fontein met haar bronnen. Dit zijn de Petrusbronnen die lange tijd een belangrijke stadswatervoorziening waren. Aan de zuidkant van Brilon in het Kneipp-Kurpark, ontspringt de rivier de Möhne. Dit heldere bronwater stroomt door de vele voetenbaden in Brilon. Brilon staat verder bekend om haar vele evenementen zoals het beroemde Schuttersfeest. Klik hier voor meer informatie over Brilon.

Marsberg
Marsberg ligt in het noordoostelijk gedeelte van Sauerland en is wat minder bekend bij het grote publiek. Het oudste stadsdeel van Marsberg is Obermarsberg. De naam wordt ontleend aan het feit dat boven op de berg in de vroege middeleeuwen de Erenburg werd gebouwd. Na verloop van tijd maakte Karel de Grote er een klooster van. Aan de voet van de Erenburg was er veel economische dynamiek in de kopermijnen en in de handel. “De Pranger” deed dienst als een schandpaal tussen de Obermarsbergse kerken. Er werd dusdanig veel gebruik van gemaakt dus ook in die tijd waren er niet alleen brave burgers. Klik hier voor meer informatie over Marsberg.

Warstein
Warstein ligt in het noordelijke gedeelte van Sauerland en staat bekend om haar gelijknamige brouwerij en het bij velen bekende en geliefde bier “Warsteiner”. Voor toeristen en reizigers is de plaats Warstein tevens een prima uitvalsbasis voor het ontdekken van het Arnsberger Wald. Wil je graag meer weten over het bier Warsteiner en hoe dit wordt gemaakt? Breng dan een bezoekje aan de Warsteiner Welt. Kijk je ogen uit in de blinkend schone productiehallen met haar afvulinstallaties waar maar liefst 100.000 flessen per uur over de band gaan. En natuurlijk moet je een lekker biertje proeven. En wil je blijven slapen? Dat is zelfs mogelijk! Klik hier voor meer informatie over Warstein.

Soest
Soest (Zoost) ligt in het noorden van Sauerland. In de vroege middeleeuwen ontwikkelde Soest zich tot de grootste stad van Westfalen met 10.000 inwoners. Deze vroege ontwikkeling werd gedragen door twee zaken. Allereerst waren er de Keulse bisschoppen die dit stimuleerden. Verder lag Soest aan de handelsweg tussen de Rijnen Elbe. Soest was één van de eerste plaatsen die stadsrechten kreeg in het grote Duitse rijk. Dit gebeurde in 1120 en Soest diende hierbij als voorbeeld voor Hamburg en Lübeck die in een later stadium stadsrechten kregen. Weliswaar is door en na de Dertigjarige Oorlog Soest in verval geraakt, maar je kunt hier nog steeds uitstekend de sfeer proeven en beleven van de middeleeuwen. De oude kerken in Soest zijn gebouwd met een groene zandsteensoort waardoor zij een opvallend uiterlijk hebben gekregen. Soest staat verder bekend om haar kerstmarkt met historisch decor. Klik hier voor meer informatie over Soest.

Korbach
De interessante plaats Korbach ligt in het Waldecker Land, een zeer bezienswaardige regio, die aan de oostzijde van Sauerland grenst. Korbach kreeg al in de 12e eeuw stadsrechten en was al vroeg lid van de Hanze. Korbach kent dus een lange handelsgeschiedenis. Op de naburig gelegen Eisenberg werd er een grote goudvondst gedaan wat ervoor zorgde dat er in de 15e en 16e eeuw een ware goudkoorts en hausse ontstond. Nog steeds zijn er allerlei verwijzingen in de stad naar deze goudkoorts en het goud. Nog meer sporen van dit goud kun je vinden op de Eisenberg zelf. Deze ligt ten westen van de stad, met een ruïne op de top. Klik hier voor meer informatie over Korbach.

Arnsberg
Arnsberg ligt in het westelijk gedeelte van Sauerland en is de eerste plaats vanuit het Ruhrgebied die je ziet en meteen de eerste grote verrassing. Arnsberg was de residentie van de vorsten van Westfalen die ervoor hebben gezorgd dat Arnsberg vol staat met tal van mooie historische gebouwen en cultuur. Het oudste stadsdeel is hoog gelegen en heeft twee pleinen. De Maximillianbrunnen (1778/1779) kun je vinden op de langgerekte Alter Markt. Met deze bronnen zorgde keurvorst Maximillian von Königsegg-Rothenfels ervoor dat de stad water kreeg. Het oude raadhuis en het patriciërshuis Zur Krim (plaats waar verhitte debatten plaats vonden tijdens en over de Krimoorlog) omringen de fontein. Verder omhoog over de Alter Markt ga je naar de burchtruïne. Onderweg niet vergeten de 13e-eeuwse klokkentoren met barokke helm te bewonderen welke een deel van de oude stadsomwalling is. Klik hier voor meer informatie over Arnsberg.

Altena
Altena ligt in het westelijk gedeelte van Sauerland. De historie van Altena wordt bepaald door de mijnbouw en een hooggelegen burcht. Altena is de start voor de ruim 250 km lange Sauerland-Höhenflug. Een prachtige wandelroute door de natuurparken Ebbegebirge, Homert, Diemelsee en het Rothaar. Klik hier voor meer informatie over Altena.

Attendorn
Attendorn ligt aan de noordzijde van de Biggesee in het westen van Sauerland. Attendorn was gedurende vele eeuwen een belangrijke rust- en pleisterplaats aan de historische Heidenstraße tussen Leipzig en Keulen. Vele volkeren en goederen passeerden Attendorn en rusten hier uit na een lange reis. De bezienswaardige Sauerländer Dom aan het marktplein is een goed voorbeeld van de belangrijke functie die Attendorn had. Het absolute hoogtepunt van Attendorn is de Attahöhle, het onderaardse grottencomplex. De Attahöhle is het grootste grottencomplex van Sauerland. Bewonder hier de grootste verzameling en concentratie van stalagmieten, stalagtieten, zuilenpartijen en sluiers van kalkfiguren. Klik hier voor meer informatie overAttendorn.

Olpe
Olpe ligt aan de zuidzijde van de Biggesee en is een vrij druk en gezellig winkelstadje. Maak een stadswandeling, steek het marktplein over en verken de historische straatjes. Bewonder de Sint Martinuskirche en de mooie vakwerkhuizen. Bezienswaardig is de oude stadsmuur met de zuid- en heksentoren. Rondom Olpe en Attendorn strekt zich het Naturpark Ebbegebirge uit waar je uitstekend kunt fietsen en wandelen. Klik hier voor meer informatie over Olpe.