Frontpage zomer

Evenementen en feesten

outbox events evenementElk jaar vinden er vele (culturele) evenementen plaats. Ieder jaar vindt er bijna in elke gemeente in Sauerland wel een “Schützenfest” plaats, oftewel het schuttersfeest. Zo goed als elk dorp heeft wel een schutterijvereniging of broederschap. Carnaval is een erg geliefd volksfeest, maar dan wel in het katholieke gedeelte van Sauerland. Dit gaat altijd gepaard met grote optochten op zondag en maandag. Andere grote culturele evenementen zijn de “kunstzomer” in Arnsberg. Dit is een breed scala aan kunst variërend van podiumkunst tot beeldende kunst. Leuk om te bezoeken is het “Druggelter Kunststückchen”, het kleinste muziekfestival van Westfalen. Het “Sauerland Herfst” festival vindt op diverse plaatsen in de Hochsauerlandkreis plaats. Hiernaast zijn er altijd vele muziekfestivals. Elk jaar wordt op de burcht Altena het “Burgrock” gehouden. In Neheim vindt het andere bekende rockfestival “Under the Bridge” jaarlijks plaats.

 

Wormbacher Zomerconcerten
Winterberger Nightgroove – Het “Kneipenfestival
Warsteiner Internationale Montgolfiade
Stoomdagen in Dampf Land Leute Museum Eslohe
Schmallenberger Week: een feest voor iedereen
Reister Markt: grote diershow en kermis
Openluchttheater Herdringen
Openluchttheater Hallenberg
Festspiele Balver Höhle
FALKE Rothaarsteig-marathon
Elspe-festival, Karl-May-spelen
Balve Optimum

Wormbacher Zomerconcerten
De zomerconcerten van Wormbach vinden elk jaar plaats van eind juni tot eind augustus. Een prachtige harmonie van sopraan en orgel, viool en koor met vele werken van Händel, Vivaldi, Bach, Haydn, Mozart, Schubert en Mendellsohn. Elke zondagavond vinden de concerten plaats om 20.00 uur in de Romaanse Kerk van Schmallenberg - Wormbach. Ulrich Schauerte heeft de leiding. De entree is gratis, er wordt alleen een vrijwillige gift gevraagd. De concerten duren in de regel een uur.
Data zomer 2022: zondag 3 juli, zondag 10 juli, zondag 17  juli, zondag 24 juli, zondag 31 juli, zondag 7 augustus, zondag 14 augustus, zondag 21 augustus 2022

Klik hier voor meer informatie over Wormbacher Zomerconcerten.

Oktoberfest in Sauerland

Het Oktoberfest is een feest dat elk jaar plaatsvindt in München. Elk jaar bezoeken meer dan vijf miljoen mensen dit grootste volksfeest en bierfestival ter wereld.

De traditie wil dat het feest begint om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september. Het Oktoberfest eindigt normaal gezien op de eerste zondag van oktober. Het Oktoberfest kent een lange traditie. Al in 1810 werd het eerste Oktoberfest gehouden ter ere van de bruiloft van de kroonprins Lodewijk van Beieren en de prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen. In het begin waren er alleen nog bier- en wijntenten. Later kwam hier een draaimolen en een paar andere kermisattracties bij. Nu is er een complete kermis bij op het Oktoberfest.

Ook in Sauerland vieren ze Oktoberfest op een uitbundige manier zoals ze dat in München doen. Dus met grote pullen bier, halve hanen, Lederhosen, de Dirndl en natuurlijk de echte Oktoberfestmuziek!

Kom op zaterdagavond 21 september naar de Sahnehang in Winterberg voor de Winterberg Wies’n. En zaterdagavond 12 oktober moet je in de Schlossberghalle in Eversberg zijn. En in het weekend van 25 oktober zijn er 2 uitbundige Oktoberfest avonden in de Brabander in Winterberg. Komen jullie ook? Vanwege Corona is het Oktoberfest dit jaar in 2021 wederom afgelast, maar we verwachten dat in 2022 het heel goed ingehaald wordt!

Klik hier voor meer informatie over de Oktoberfeste in Sauerland.

Winterberger Nightgroove – Het “Kneipenfestival”
Je hoeft maar 1 keertje te betalen en dan mag jij lekker de volle nacht genieten van heel veel feest en muziek; van reggea tot rock, van stijlvolle nummers tot de laatste partyhits. Ben jij die echte nachtbraker? Dan mag jij in 2021 weer lekker los na een jaartje Coronapauze. Dan is dit jouw kans, beleef vele liveconcerten en party’s en ga van kroeg naar hippe club en danscene! De prijzen van de kaartjes variëren per concert maar je kunt uitgaan van prijzen tussen de €10,- en €15,- in de voorverkoop en aan de kassa rond de €20,- .

  • Nightgroove Bad Dürkheim za 15 april 2023: voor de 12e keer alweer; van Rhytmn 'n Blues, jaren '80, Boogie, Pop en Rock 'Roll. 
  • Nightgroove Wertheim za 12 november 2022: afwisselend liveprogramma leuke lichtshow en Partyrock, Blues, 'Rhytm'n' Blues en Soul.
  • Nightgroove Coesfeld za 22 april 2023: de 15e muzieknacht alweer met veel Rock 'n Roll, Partyrock en jaren '80.
  • Nightgroove Walldürn za 1 oktober 2022: spetterend muziekfeest met fonkelende spots, vrolijke mensen en diverse muziek!
  • Nightgroove Villingen za 29 april 2023: voor de 4e maal het Latijns-Amerikaanse Pop, Jazz, Blues, Soul, Rock 'n Rool en kunstachtergrond.
  • Nightgroove Bietigheim-Bissingen za 29 april 2023: gedempt licht, fonkelende spots, Pop, krachtige Beat, Soul en Rock 'n Roll. Kaarten verkrijgbaar bij onder andere Volksbank Bigge-Lenne eG, Niederlassung Winterberg en alle deelnemende banken.

Klik hier voor meer informatie over de Winterberger Nightgroove.

Warsteiner Internationale Montgolfiade
Een van de grootste evenementen op het gebied van de luchtballonnenvaart vindt elk jaar plaats in Warstein, het noorden van Sauerland. Het evenement duurt ruim een week en je kunt hier wel 1000 ballonvaarten bekijken van de meest uiteenlopende luchtballonnen. Bekijk de ballonnen eens van dichtbij, geniet van het parasailen, de verlichte luchtballonnen ’s avonds, het grote vuurwerk ter afsluiting en elke avond is er een groot feest met muziek. 's Ochtends om 06.30 en 's avonds om 17.30 is de grootschalige start van de ballonvaarten.
Data: vrijdag 1 september 2023 – zaterdag 9 september 2023

Klik hier voor meer informatie over Warsteiner Internationale Montgolfiade.

Ballonvaart Warsteiner Golfiade

Stoomdagen in Dampf Land Leute Museum Eslohe
Maak van dichtbij mee hoe oude locomotieven en stoommachines zich met veel gekreun, pijn en moeite in beweging zetten. Je kunt ook zelf een ritje over het uitgestrekte museumterrein maken in de eigen, oude stoomlocomotief uit 1898 over de spoorbaan van het museum.
Hiernaast kun je kennis maken met de andere bezienswaardigheden in het museum zoals de oude ambachten, landbouw, huisnijverheid tot aan de smid. En kom je met je eigen oldtimer? Dan krijg je gratis entree!
Openingstijden museum: woensdag t/m zaterdag van 14.00 – 17.00 uur, zondag 10.00 – 13.00 uur (1 nov – 31 maart), zondag 10.00 – 16.00 uur (1 april – 31 oktober).

Locatie: Museum Eslohe, Homertstraße 27, 59889 Eslohe
Data stoomdagen: vanaf 3 april 2023 gaan we stoomdagen weer beginnen!

Klik hier voor meer informatie over de Stoomdagen.

Schmallenberger Week: een feest voor iedereen
Elke dag zijn er minimaal 2 live-concerten en samen met de ADAC Oldtimer-Classis is dit een feest wat je niet mag missen. Er zijn tal van bijzondere activiteiten gedurende deze week. Bands afkomstig uit geheel Europa spelen in het centrum van Schmallenberg op de marktplaats. In het weekend op zaterdag en zondag is er een programma voor jong als oud en er zijn vele activiteiten in de geheel autovrije binnenstad. Hiernaast zijn op zondag alle winkels open. Kom jij volgend jaar in 2023 ook weer? 

Schmallenberg

Data: woensdag 16 augustus 2023 – zondag 20 augustus 2023 

Klik hier voor meer informatie over de Schmallenberger Week.

Reister Markt: grote diershow en kermis
Jaarlijks wordt de Reister Markt gehouden in Reiste bij Eslohe. In 2021 is de markt van vrijdag 20 augustus tot en met zondag 22 augustus met succes gevierd! Elk jaar rond de naamdag van de schutspatroon St. Bartholomeus wordt de Reister Markt gevierd. Het is al vele honderden jaren bekend (ruim 960 jaar) in de volkskunde en veehandel en een echt begrip! Het is de oudste en grootste dierententoonstelling én dierenkeuring van Sauerland. Bekijk hoe melkkoeien, paarden en kleinvee worden getoond en gekeurd. Breng een bezoek aan de grote kramenmarkt met de vele verkoopkraampjes en leef je lekker uit in de grote kermis voor jong en oud. De Reister Markt begint op vrijdag met het traditionele eten van de “runderworsten”, op zaterdag is er het keuren van de dieren en op zondagavond wordt er afgesloten met een groots vuurwerk. De kermis en verkoopkraampjes (ruim 140 stuks) zijn open op zaterdag en zondag.

Locatie: Reister Markt, Marktweg, 59889, Reiste (Eslohe) Tel: + 49-2973-81412
Data: vrijdag 26 augustus 2022 tot en met zondag 28 augustus 2022

Klik hier voor meer informatie over de Reister-Markt.

Openluchttheater Herdringen

Voorstellingen in Herdringen in het openluchttheater zijn elk jaar van juni tot september. Maar jij kunt nu ook opvoeringen in de winter bekijken! Er is zowel een stuk voor de volwassenen als voor de kinderen en de hele familie. Geniet deze zomer in 2022 in juni en begin juli elke dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag van het sprookje van Assepoester.

Hauptsache Gesund

En bekijk deze winter in 2022 de komedie "Hauptsache Gesund".  Een grappig stuk over een apothekerin met een wel erg bemoeizuchtige en vervelende bazin.  En als serieuze ondertoon de stijgende kosten in de gezondheidszorg. Speelduur van het stuk is 1,5 uur inclusief pauze. 

En bekijk deze winter in 2022 / 2023 de komedie "Hauptsache Gesund".  Een grappig stuk over een apothekerin met een wel erg bemoeizuchtige en vervelende bazin.  En als serieuze ondertoon de stijgende kosten in de gezondheidszorg. Speelduur van het stuk is 1,5 uur inclusief pauze.  Voor 2023 is al bekend dat in het familietheater "Heidi" wordt gespeeld en in het volwassentheater "Kalender Girls". 

Opvoertijden: 4 nov - 10 dec vrijdag van 20.00 - 21.30 uur. Zaterdag en zondag van 16.00 - 17.30 uur en van 20.00 - 21.30 uur

Locatie: Freilichtbühne Herdringen e.V., Lohweg, 59757 Arnsberg-Herdringen. Tel: + 49-2932-39140

Klik hier voor meer informatie over het Openluchttheater Herdringen.

Openluchttheater Hallenberg
Voorstellingen in het openluchttheater van Hallenberg kun je elk jaar zien van eind mei tot september. In Hallenberg zijn er stukken voor zowel kinderen als voor volwassenen. De akoestiek is uitstekend en er zijn ruim 1400 overdekte zitplaatsen. Passionskreur mitneuerRose 1ddcb9dfe85137ffdb78c6dfc2d55a5d
Parkeren kun je direct bij het openluchttheater. Volgend jaar kun je vanaf zondag 4 juni 2023 de premiere van het beroemde stuk "The Passion"weer zien. Dit jaar in 2022 kun je de St. Pauli Musical "Heiße Ecke"zien en  het sprookje van de "Gelaarsde Kat" zien. De Gelaarsde Kat is een leuke voorstelling voor het hele gezin waarbij deze pratende kat zijn baas, een arme molenaarszoon, tot "Markies van Carabas"weet te maken. De St. Pauli Muscial "Heiße Ecke" is een beroemde musical uit Hamburg en moet je beslist eens zien. Tot en met zaterdag 3 september zijn er elke week gemiddeld 5 voorstellingen (vooral op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag) en 32 voorstellingen in totaal.

Nieuw zijn de wintervoorstellingen 2023 "Der Brander Kaspar kehrt zurück"! 

Opvoertijden:
Vrijdag 3 maart 2023 premiere om 20.00 uur
Zondag 5 maart 2023 om 17.00 uur (vanaf 15.00 uur is er koffie en koek)
Donderdag 9  maart 2023 om 19.00 uur 
Zaterdag 11 maart 2023 om 20.00 uur
Zondag 12 maart 2023 om 17.00 uur
Vrijdag 17  maart 2023 om 20.00 uur 

Heiße Ecke Musical

Locatie: Freilichtbühne Hallenberg e.V., Freilichtbühneweg 10, 59969 Hallenberg.  Tel: + 49-2984-513 of 8377

Klik hier voor meer informatie over het Openluchttheater Hallenberg.

Festspiele Balver Höhle
Groots festival en diverse evenementen met veel muziek en kunst welke jaarlijks worden gehouden in de Balver Höhle in Balve, dicht bij Sundern. Uniek is dat het festival plaats vindt in het grottencomplex van de grotten van Balver. Je kunt met 2000 mensen het festival bijwonen. De grotten geven het een zeer bijzondere beleving met lichteffecten en de uitstekende  akoestiek. De grotten zijn 600 m2 groot en gaan 40 m diep de grond in. Komend jaar in 2021 staan er weer vele leuke evenementen op het programma voor jou:

 • Pippi Langkous: vr 6 mei 2023 tot za 10 juni 2023 - 16.00 uur - locatie Balver Höhle. Voorstelling bijna elke maandag, zaterdag en zondag. 
 • Iers Folklore en Keltisch Muziek Festival: do 3 augustus t/m  za 5 augustus 2023 - locatie Balver Höhle . Voorverkoopstart 1 dec 2022!
 • Meerdere evenementen volgen snel!

Klik hier voor meer informatie over de Festspiele Balver Höhle.

FALKE Rothaarsteig-marathon
Zowel sportief als landschappelijk een hoogtepunt en een aantrekkelijke ervaring die je beslist eens gedaan moet hebben. De FALKE-Rothaarsteig-marathon vindt al voor de 18e maal dit jaar plaats in Fleckenberg bij Schmallenberg. Doe een halve of een hele marathon en ga over de zogeheten “Weg van de Zintuigen”. Je start in Fleckenberg en dan gaat het over de toppen van het Rothaargebergte omhoog naar de Rijn-Weser toren. Vervolgens over de dalvariant van het Hochsauerland van de Rothaarsteig terug, en dan via Latrop naar de finish in Fleckenberg. Je loopt 21,1 km of 42,2 km voornamelijk via paden in het bos en je bereikt een hoogteverschil van 425 of 838 meter.

Datum: zaterdag 21 oktober 2023 (hier aanmelden!)

Klik hier voor meer informatie over de FALKE Rothaarsteig-marathon: 

Elspe-festival, Karl-May-spelen

Elk jaar wordt in Elspe het jaarlijkse Elspe-festival gehouden, de Karl-May-spelen. Het is een boeiende en spannende opvoering van de verhalen van Karl May, de beroemde geestelijk vader van Winnetou. Komend jaar 2023 van zaterdag 17 juni tot en met zondag 3 september 2023. 
Panorama MG 4421 Karl May Festspiele
Toneelspelers, paarden, stuntlieden, stoomtreinen en vele technische effecten maken onderdeel uit van deze spannende stukken die worden gedaan op een 100 meter breed podium midden in de natuur. De akoestiek is uitstekend en je hebt het gevoel dat je midden in de uitvoering zit. De plaatsen zijn overdekt, dus een regenbui is geen probleem. Parkeren kan naast het terrein.

OVERZICHT EVENEMENTEN ELSPE - FESTIVAL 2022 EN 2023

 • Dinnershow 2022 - "De Magie van Kerstmis in het Wilde Westen": vr 25 nov - za 17 dec. 
 • Concert KJBO - Jeugdblaasorkest Olpe": za 15 oktober aanvang 19.00 uur in Elspe-festival Showhal.
 • Nights of Sound 2022: za 22 oktober aanvang 19.30 uur in Elspe-festival Showhal.
 • Improvisatieshow "Wir haben ja uns!": za 29 oktober aanvang 19.00 uur in  Sloppy's Joe bar. 
 • Schürzenjäger Live! - Vrouwenjager - Concert 2022: vr 18 november aanvang 20.00 uur in Western Saloon. 
 • Conni - Das Zirkus-Musical! : za 28 januari 2023 aanvang 14.00 uur in Elspe-festival Showhal. 
 • Bibi Blocksberg - "Alles wie verhext!": za 4 maart 2023 aanvang 14.00 uur in Elspe-festival Halle.  

Locatie: Elspe-festival, Zur Naturbühne 1, 57368 Lennestadt-Elspe. Tel: + 49-2721-94440
Datum Karl-May Festspiele: zaterdag 17 juni 2023 - zondag 3 september 2023

Klik hier voor meer informatie over de Karl-May-spelen, Elspe-festival.

Balve Optimum
Jaarlijks vindt in Balve bij de Sorpesee het internationale toernooi voor dressuurpaarden en springpaarden plaats. Decor is het mooie slot Wocklum. De wereldtop komt samen in dit 7e3e77eaabe3a8aeb15b7af6a68b20664-daagse evenement en maakt onderling uit wie de beste is. Het Balve Optimum bij het slot Wocklum is één van de meest traditierijke paardensportevenementen van Europa. Het Balve Optimum is het grootste en meest gerenommeerde sportevenement van de regio Südwestfalen.

Datum: donderdag 8 juni 2023 - zondag 11 juni 2023

Klik hier voor meer informatie over Balve Optimum.

Kerstmarkt in Oversum Winterberg
Met de kerstmarkt in Winterberg wordt traditioneel elk jaar het seizoen geopend. De Advent en de Kerstmis zijn nu echt begonnen! Meer dan 40 exposanten staan hier om aan jou hun seizoensdecoraties, handwerken, juwelen, kleding en regionale gerechten te presenteren. Dit gebeurt op meer dan 600 m2 oppervlakte in totaal. En voor de kleintjes is er een leuke Craft Corner ingericht. Dit jaar 2020 is het vanwege Corona niet doorgegaan, maar kom jij ook volgend jaar?weihnachtsmarkt winterberg 600x350 fadf8580

Locatie: Congress Centrum Oversum, Am Kurpark 6, 59955 Winterberg.
Data: zaterdag 5 november en zondag 6 november 2022 van 11.00 tot 18.00 uur (onder voorbehoud)

Kerstmarkt in Niedersfeld
Voor de 21e keer alweer nodigt Niedersfeld jou uit op haar Kerstmarkt voor de 1e Advent. Rond de 50 exposanten staan klaar in de sfeervol en warm ingerichte dorpshal om jou te verwelkomen. De ervaring leert dat gasten van dichtbij en van ver elk jaar erg tevreden zijn met hun bezoek en dan ook elk jaar weer terugkeren! Op zondag is er Kerstmisconcert. De kosten zijn € 0,50 per persoon.

Locatie: Dorfhalle Niedersfeld, An der Hille 6. Buslinie S40 & S30, Halte Steinkamp, Niedersfeld. 
Data: zaterdag 26 november en zondag 27 november 2022 (onder voorbehoud)

Klik hier voor meer informatie over de Kerstmarkt in Niedersfeld.

Wintermarkt in Winterberg
Het is alweer de 4e keer dat het gezellige "Winterberger Winterdorf" wordt opgezet. Oftewel de Wintermarkt in Winterberg die van vrijdag 16 december 2022 tot zondag 8 januari 2023 plaats vindt. Lekker kuieren en slenteren langs de vele kraampjes en gezellige hutten in het Winterdorp, ontdek de leuke geschenken, probeer de regionale gerechten en beleef de wonderbare winteratmosfeer. Het Winterdorp met haar gezellige hutten, mooie schaatsbaan en diverse concerten wacht op jou! Dit jaar zal vanwege Corona het waarschijnlijk niet doorgaan, maar in 2021 is er zeker weer een wintermarkt voor jou.  

Locatie: Marktplaats Winterberg, centrum Winterberg.  
Data: vrijdag 16 december 2022 tot en met zondag 8 januari 2023

Oud en Nieuw nachtskiën in Winterberg - Neuastenberg                                                                                                   Het skidorp Neuastenberg is het enige grote skigebied in Sauerland waar je met Oud & Nieuw 's nachts kunt skiën. Je kunt vanaf 20.00 uur tot 24.00 uur heerlijk skiën op de goed en sfeervol verlichte pistes. Er zijn 8 skihellingen voor jou in totaal gereed. Lekker met de stoeltjeslift naar boven en zeker de rodelbaan ook eens proberen deze avond. En daarna ga je lekker feesten in de feesthutten met geweldig uitzicht en genieten van het prachtige vuurwerk!

Locatie: Postwiesen-Skigebiet, Neuastenberger Straße 8. Neuastenberg. Tel: + 49 2981-2636.  
Datum: 31 december 2022 van 20.00 tot 24.00 uur

Klik hier voor meer informatie over het nachtskiën in Neuastenberg.