Frontpage zomer

Fietstochten

MöhnetalRadweg Rast Dennis Stratmann 1024x683Sauerland biedt veel fietsmogelijkheden en heeft vele gemarkeerde fietsroutes, zowel korte als langeafstandroutes, dus voor ieder wat wils. Je kunt een dagje fietsen of een meerdaagse fietstocht maken. Hierbij een selectie van een aantal van de mooiste fietsroutes van Sauerland:

 • Ruhrtal Radweg
  De Ruhrtal Radweg heeft de Ruhr als leidraad en is een van de meest veelzijdige en afwisselendste fietsroutes van geheel Duitsland. Zij is 230 km lang en loopt van Winterberg waar de Ruhr ontspringt tot aan Duisburg in het Ruhrgebied waar de Ruhr in de Rijn uitmondt. Er is geen andere route in Duitsland waar cultuur en natuur zo met elkaar verbonden zijn.
  Moeilijkheid: middel tot zwaar
  Lengte: 230 km
  Duur:3 tot 4 dagen
  Klik hier voor Meer informatie over Ruhrtal Radweg.
 • Diemelradweg
  De Diemelradweg begint bij de bron van de Diemel in Usseln (bij Willingen Upland) en loopt helemaal door tot aan de monding in Bad Karlshafen. De fietswegen zijn goed ontwikkeld en de route is niet zwaar om te fietsen, dus ideaal voor het hele gezin. Ontdek het mooie landschap van het Waldecker Upland, het heuvelachtige gebergtelandschap en het natuurpark Diemelsee.
  Moeilijkheid: licht
  Lengte: 110 km
  Duur: 2 tot 3 dagen
  Klik hier voor Meer informatie over Diemelradweg.
 • Sauerland Radring
  De Sauerland Radring is een route geschikt voor zowel de minder goede als goed getrainde fietsers. Een van de hoogtepunten is de 689 meter langer “Vleermuistunnel” waar je in de zomermaanden doorheen fietsen kunt. Er is een kleine noordelijke route van 41 km en een basisroute van 84 km die door het hart van Sauerland loopt. De kleine noordelijke route gaat van Wentholthausen naar Meschede en terug langs de Hennesee. Leuk is dat de basisroute voor een groot gedeelte langs oude spoorbanen loopt. Bijkomend voordeel zijn de kleine hoogteverschillen. Een goed vertrekpunt van de basisroute isSchmallenberg en dan naar Bad Fredeburg en Eslohe. Nog adem over? Dan kun je hier de extra noordelijke route van 41 km erbij doen. Na Eslohe via Finnentrop, Lennestadt weer terug naar Schmallenberg.
  Moeilijkheid: licht en middelmatig
  Lengte: 41 en 81 km
  Duur: 3 uur en 8 uur
  Klik hier voor Meer informatie over Sauerland Radring.
 • Möhnetal Radweg
  Puur natuur, geen stijgingen en zo’n 65 km lang. De MöhnetalRadweg is een nieuw fietspad en sinds voorjaar 2013 een echte verrijking voor het fietsaanbod in Sauerland. Het fietspad volgt het riviertje de Möhne in stroomafwaartse richting en is zonder lastige beklimmingen en afdalingen te fietsen en gaat voor een gedeelte over oude spoorlijnen. Je begint in de oude Hanzestad Brilon en gaat via Warstein, de Möhnesee, Ense naar het eindpunt Arnsberg-Neheim waar de Möhne in de rivier de Ruhr uitmondt. Vervolgens lekker uitrusten in de trein terug.
  Moeilijkheid: licht
  Lengte: 65 km
  Duur: 4 uur
  Klik hier voor Meer informatie over MöhnetalRadweg.
 • Ruhr-Sieg-Radweg
  Lekker ontspannen op de fiets van de Ruhr naar de Sieg. Ongeveer de helft van de fietsroute gaat over deze voormalige spoorlijnen en maakt het mogelijk om zonder zwaar klimwerk te fietsen in het middelgebergte. Je begint in Meschede waar de Ruhr ontspringt en dan via Eslohe, Finnentrop, Attendorn, Olpe naar Wenden, Freudenberg om in Sieg te eindigen. Vele bezienswaardigheden onderweg zoals het DampfLandLeute-Museum in Eslohe of de beroemde “Vleermuistunnel” bij Fehrenbracht.
  Moeilijkheid: middel
  Lengte: 113 km
  Duur: 13 uur
  Klik hier voor Meer informatie over Ruhr-Sieg-Radweg.
 • Hellweg-Route
  Fietsen op historische handelsroutes van het Ruhrgebied naar Weser, je begint in Duisburgen dan naar Höxter. Onderweg passeer je steden als Dortmund, Unna, Werl, Soest, Bad Westernkotten, Erwitte, Geseke, Salzkotten, Paderborn, Driborg en Brakel. De Hellweg was meer dan 1000 jaar lang een belangrijke handelsroute en verbindingsweg in Midden-Europa. Onderweg zie je nog invloeden van vroeger terug in het landschap, de lokale economie, de cultuur en de verkeerswegen. De route gaat over veelal autovrije wegen en met een lokale gastronomie aanwezig die voor de nodige ontspanning zorgt.
  Moeilijkheid: zwaar
  Lengte: 225 km
  Duur: 2 tot 3 dagen
  Klik hier voor Meer informatie over Hellweg-Route.
 • Lenneroute
  Het startpunt van de Lenneroute is de bron van de rivier de Lenne op 819 meter hoogte bij de Kahler Asten, de op-een-na hoogste berg van Sauerland, gelegen in Hochsauerland. De route gaat geheel door Sauerland in westelijke richting naar Hagen. Hier mondt de Lenne uit in de rivier de Ruhr.
  Moeilijkheid: zwaar
  Lengte: 140 km
  Duur: 14 uur
  Klik hier voor Meer informatie over Lenneroute.

Voor de inwendige mens zijn er vele goede restaurants en gezellige terrasjes langs de fietsroutes.