Frontpage zomer

Grotten

Diros grotten Excursie Peloponnesos vakantie Griekenland 42Zowel de volwassenen als kinderen onder ons vinden de grotten en het onderaardse spannend. Leuk voor de kinderen zijn de meer kleinschalige en minder bezochte grotten zoals de Dechenhöhle, Heinrichshohle en de Bilsteinhöhle. Daar kun je nog resten van prehistorische dieren zien. In het Devoon (300 – 400 miljoen jaar geleden) was er een warm, zuurstofrijk zoutmeer dat Sauerland bedekte. Er is met name in het westen van Sauerland veel kalksteen afgezet. Door langdurige erosie van deze kalksteenformaties zijn er veel grottencomplexen met diverse grotten ontstaan. In totaal zijn er meer dan 1000 grotten ontdekt en vele hebben prachtige druipsteenformaties zoals de Attahöhle aan de rand van Attendorn.

Attahöhle
Balver Höhle
Bilsteinhöhle
Dechenhöhle
Heinrichshöhle
Reckenhöhle
De Kluterhöhle

Attahöhle
Aan de rand van Attendorn ligt de Attahöhle. Een groot grottencomplex (grootste van Duitsland) waar je de grootste verzameling stalagmieten, stalactieten, zuilenpartijen en geplooide rotssluiers vindt. Bij toeval is het gangstelsel in 1907 ontdekt ten tijde van werkzaamheden in de steengroeve. Je kunt goed en gemakkelijk door het bijna twee kilometer lange grottencomplex Attahöhle heenlopen. Een zeer leuke tocht en het lijkt op het “Alhambra” in Andalusië; vele geplooide rotssluiers die wapperen en een prachtig beeld geven. De gids wijst je op de “orgelpijpen”, “ijsberen” en misschien ruik je de kaas die in de zijgang rijpt. Dit alles bij een perfecte constante temperatuur van 9 graden Celcius en een luchtvochtigheid van 95%.
Openingstijden: dagelijks open van 11.00 – 16.00 uur. Sommige periodes open vanaf 10.00 uur en sommige periodes laatste binnenkomst om 15.30. Van 8 december 2014 – 25 december 2014 zijn de grotten gesloten.

Atta-Höhle Attendorn, Finnentroper Straße 39, 57439 Attendorn. Tel: + 49 2722-9375-0
Klik hier voor meer informatie over Attahöhle. 

Balver Höhle
De Balver Höhle staat bekend om zijn enorme afmetingen. Loop door de toegang die 11m hoog en 18m breed naar de grote en hoge hal. Deze grottenhal is 90 m hoog en er passen wel 2000 mensen in wat dan ook geregeld gebeurt tijdens de vele concerten! Elk jaar wordt er onder andere een groots festival en diverse evenementen met veel muziek en kunst gehouden in de Balver Höhle. Complete blaasorkesten treden op en theaterpodia en tribunes worden opgebouwd en er zijn vaak leuke (rommel) marktjes. De grotten geven het een zeer bijzondere beleving met lichteffecten en de goede akoestiek. De grotten zijn 600 m2 groot en gaan 40 m diep de grond in. De variatie in rotsformaties is wat beperkt. Wel kun je in de omgeving ook zeer goed wandelen.

Balver Höhle, Helle 2, 58802 Balve.
Klik hier voor meer informatie over Balver Höhle,

Bilsteinhöhle
Wil je het slot Neuschwanstein zien dan hoef je niet meer naar Beieren, dwergen zijn hier zonder sneeuwwitje en even verderop zie je de oren van een olifant hangen. De Bilsteinhöhle heeft vele verrassingen. De grotten van Bilsteinhöhle liggen in het vrij toegankelijk wildpark van Wildpark Bilstein. Op weg naar de grotten loop je er in een halfuurtje langs over een geplaveid pad met een paar trappen. Leuk in de winter zijn de “Winter Magic” rondleidingen; rondleidingen met een echte romantische en winterse sfeer. Het grottenstelsel is 400 m lang en heeft een paar bezienswaardige gangen.
Openingstijden: elke dag open (behalve 25 december). April – oktober elke dag open van 09.00 – 16.30 uur. November - maart elke dag open van 10.00 – 15.30 uur.

Bilsteinhöhle, Im Bodmen 52, 59581 Warstein. Tel: + 49 2902-2731.
Klik hier voor meer informatie over Bilsteinhöhle.

Dechenhöhle
In 1864 verdween een hamer van spoorwegarbeiders in de diepte: dit betekende de ontdekking van de Dechenhöhle. Leuke grotten voor de kinderen waar je veel kunt zien. De gids wijst je met grapjes op het orgel, de mummie, de preekstoel, een enorme palmboom en etenswaren in alle soorten en maten. Het resultaat van tienduizenden jaren sijpelen en afzetten. Vroeger sleepten de leeuwen en beren hun prooi de grot in en lieten er heel veel botten achter. Nu zitten er alleen nog spinnen, vleermuizen en het grottenspook. In het ontvangstgebouw kun je een mooi en uitgebreid museum zien met reconstructies van de grottenleeuw, de grottenbeer en de berenbaby. Bezoeken zijn altijd met een gids.
Openingstijden: April – oktober elke dag open van 10.00 – 17.00 uur. November, maart en kerstvakantie elke dag open van 10.00 – 16.00 uur. December, januari en februari alleen open op zaterdag en zondag van 10.00 – 16.00 uur.

Dechenhöhle, Dechenhöhle 5, 58644 Iserlohn. Tel: + 49 2374-71421.
Klik hier voor meer informatie over Dechenhöhle.

Heinrichshöhle
Je voelt je een echte pionier in het onderaardse als je een bezoek brengt aan de Heinrichshöhle. In 1812 zijn deze grotten ontdekt door Heinrich von der Becke. Ontdek nu zelf de vele bijzondere rotsformaties zoals het mysterieuze Felsenmeer. Voor de kinderen is het een spannend tochtje en volwassenen krijgen een interessante en diepgaande geologieles. De LED-belichting geeft het een frisse en bijzondere blik. Beroemd is de Heinrichshöhle verder vanwege de beenderen die in grote aantallen zijn aangetroffen. Zo is er een compleet samengesteld skelet van een holenbeer en is er een reconstructie gemaakt van een echte grothyena. Nu zijn er gelukkig geen grothyena’s meer, maar nog wel vleermuizen, spinnen, insecten en kreeftachtigen.
Openingstijden: Pasen – oktober op zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur. November, januari t/m maart alleen zondag van 11.00 – 16.00 uur.

Heinrichshöhle, Felsenmeerstraße 7, Hemer. Tel: + 49 2372-61549
Klik hier voor meer informatie over Heinrichshöhle.

Reckenhöhle
De Reckenhöhle liggen in het Hönnetal naast Hotel Haus Recke. Rondleidingen zijn alleen op afspraak. In principe ga je op eigen gelegenheid ongeveer 500 meter de grot in. Trek ruim een half uur hiervoor uit. Adam en Eva in het paradijs en een kerstgroep staan al vele eeuwen lang op je te wachten in de imposante en indrukwekkende laatste zaal. Er overwinteren vier soorten vleermuizen.
Openingstijden: April – oktober elke dag (behalve maandag) van 10.00 – 16.30 uur. Restaurant is maandag gesloten. November – maart: alleen via reservering.

Reckenhöhle, Binolen 1, Balve-Binolen. Rondleiding reserveren op tel: + 49 2379-209.
Klik hier voor meer informatie over Reckenhöhle.