Frontpage winter

Natuur

Rothaarsteig Sonnenaufgang sabrinity.com 1024x683

De natuur van Sauerland
De natuur is en blijft de belangrijkste attractiefactor van Sauerland: uitgestrekte bossen verspreid over geheel Sauerland, uitdagende bergen en heuvels, grote stuwmeren en een spectaculair en bijzonder onderaards landschap. Verder zijn er honderden riviertjes en beken die het landschap doorkruisen. De bergen en heuvels zijn uitstekend te beklimmen, ook zonder training en met de verhuurmogelijkheden van de electronische fietsen kunt je zonder problemen de meest uitdagende bergen bedwingen. Sauerland kent maar liefst vijf grote natuurgebieden: Diemelsee, Rothaargebergte, Homert, Ebbegebergte en het Arnsberger Wald.

Sauerland is een middelgebergte met bergen die in het westen oplopen van 300 – 500 m tot meer dan 800 m in het Hochsauerland dat in het oosten van Sauerland ligt. Zo is “De Langenberg” bij Willingen 843 m en “De Kahler Asten” bij Winterberg is 841 m hoog.

De bodem is vrij schraal en eigenlijk alleen geschikt voor bosbouw wat je goed in het landschap terug kunt zien. Tegenwoordig worden de snelgroeiende sparrenwouden na het rooien steeds meer vervangen door loofwoud. Dit geeft een meer gevarieerde en aantrekkelijke aanblik. Verder vind je nog echte stukken oerbos met name in de beschermde natuurparken. Een mooi voorbeeld hiervan is het nationale park Kellerwald-Edersee dat in het oostelijk gedeelte van Sauerland ligt.

Bezienswaardigheden in de natuur
Sauerland heeft vele natuurlijke bezienswaardigheden die je zo veel mogelijk wilt zien als je in Sauerland bent. Klik hier voor een overzicht.

Hochsauerland
Het meest bekende en attractieve gebied van Sauerland is het Hochsauerland dat in het oostelijk deel van Sauerland ligt. Dit gebied strekt zich uit van Schmallenberg en Brilon naar het hoogste punt van Sauerland rond Winterberg en Willingen en daarachter. Hochsauerland is een gebied met uitgestrekte bossen en de hoogste toppen van de regio met “De Langenberg” van 843 m en “De Kahler Asten” van 841 m en glooiende heidelandschappen. Grote delen van Hochsauerland bestaan uit de natuurgebieden De Diemelsee en het Rothaargebergte. Er is geen enkele streek in Sauerland te vinden die je zoveel biedt aan buitensport en natuur. Ook de lokale bevolking kan geen genoeg krijgen van de prachtige natuur. In de zomer lekker wandelen, fietsen en de bergen in. In de winter met de ski of snowboard de bergen af. Bezoek de vele sfeervolle vakwerkdorpen die in de dalen liggen.

Ontstaansgeschiedenis natuur Sauerland
Het Rijnlandse leisteengebergte ligt tussen het Ruhrgebied en Kassel. Dit gebied lag tijdens het Devoon, zo’n 400 miljoen jaar geleden, aan de rand van een grote oerzee. Veel kleiachtige sedimenten zijn afgezet in deze periode. 100 miljoen jaar later zijn deze omhoog gestuwd. Een gedeelte hiervan is weg geërodeerd. Op sommige plaatsen is het landschap voor een tweede keer omhoog gestuwd wat onder andere voor de vorming van het Rothaargebergte heeft gezorgd. Hier vind je veel klei-afzettingen uit het Devoon aan de oppervlakte.

Op veel plaatsen is leisteen ontstaan door het samenpersen van de kleilagen onder druk. Dit leisteen wordt veel gebruikt als bouwmateriaal in Sauerland en Siegerland, mede vanwege de goede splijtbaarheid.

In het Devoon (400 miljoen jaar geleden) is er met name in het westen van Sauerland veel kalksteen afgezet. Door langdurige erosie van deze kalksteenformaties zijn er veel grottencomplexen met vele grotten en ontstaan. In totaal zijn er meer dan 1000 grotten ontdekt en vele hebben prachtige druipsteenformaties zoals de Attahöhle aan de rand van Attendorn.

Noordelijk van het leisteengebergte is boven de laag uit het Devoon een laag uit het Carboon afgezet, 300 miljoen jaar geleden. Moerasbossen hebben gezorgd voor afzettingen waar bruinkool en later steenkool uit kon ontstaan. Vooral in de 19e en 20e eeuw is dit bruinkool en steenkool op grote schaal gewonnen. Dit gebeurde vooral op plaatsen langs de rivier de Ruhr waar het dicht aan de oppervlakte lag.Tijdens het Tertiair (60 miljoen jaar geleden) zijn er vulkanen actief geweest in Sauerland wat te zien is aan de Hohe Meißner die 753 m hoog is en in Kassel-Land ligt. Dit is één van de grotere basaltkegels uit deze periode.

Stuwmeren
In de eerste decennia van de 20e eeuw zijn er veel stuwmeren in Sauerland aangelegd om in de stijgende behoefte aan elektriciteit en drinkwater van het Ruhrgebied te kunnen voorzien. Gunstig voor de aanleg van deze stuwmeren was de aanwezigheid van de vele rivieren in Sauerland zoals de Agger, Sorpe, Diemel, Eder, Möhne en de Bigge. Naast de energie en water zijn de stuwmeren tevens erg belangrijk voor de recreatie en hebben ze vele mooie stranden. Je kunt hier alle vormen van watersport doen zoals zwemmen, zeilen, roeien, surfen, duiken en vissen. Of wandel en fiets er lekker omheen! Het oudste stuwmeer in Sauerland is de Listersee aangelegd in 1912. Vervolgens kwam de Möhnesee (1913), de Diemeltalsperre (1924), de Sorpesee (1935), de Hennesee (1955) en als laatste de Biggesee (1965).