Frontpage zomer

Rothaarsteig Sonnenaufgang sabrinity.com 1024x683

De natuur van Sauerland

De natuur is en blijft de belangrijkste attractiefactor van Sauerland: uitgestrekte bossen verspreid over geheel Sauerland, uitdagende bergen en heuvels, grote stuwmeren en een spectaculair en bijzonder onderaards landschap. Verder zijn er honderden riviertjes en beken die het landschap doorkruisen. De bergen en heuvels zijn uitstekend te beklimmen, ook zonder training en met de verhuurmogelijkheden van de electronische fietsen kun je zonder problemen de meest uitdagende bergen bedwingen. Sauerland kent maar liefst vijf grote natuurparken: Diemelsee, Rothaargebergte, Homert, Ebbegebergte en het Arnsberger Wald.

Sauerland is een middelgebergte met bergen die in het westen oplopen van 300 – 500 m tot meer dan 800 m in het Hochsauerland dat in het oosten van Sauerland ligt. Zo is “De Langenberg” bij Willingen met 843 meter de hoogste berg van Sauerland. “De Kahler Asten” die bij Winterberg ligt is 841 meter hoog en is een goede tweede.

De bodem is vrij schraal en eigenlijk alleen geschikt voor bosbouw wat je goed in het landschap terug kunt zien. Tegenwoordig worden de snelgroeiende sparrenwouden na het rooien steeds meer vervangen door loofwoud. Dit geeft een meer gevarieerde en aantrekkelijke aanblik. Verder vind je nog echte stukken oerbos met name in de beschermde natuurparken. Een mooi voorbeeld hiervan is het nationale park Kellerwald-Edersee dat in het oostelijk gedeelte van Sauerland ligt.