Praktische informatie en reisvoorbereiding

Alarmnummers
Het landelijk alarmnummer in Duitsland is 112.

Douane en invoerregels
De grenscontroleposten van de douane zijn tegenwoordig opgeheven tussen Duitsland en Nederland. Wel ben je verplicht een identiteitskaart of paspoort bij je te dragen. Let hier dus op want je kunt een boete krijgen van de Duitse politie. Het paspoort of identiteitskaart dient geldig te zijn tot het einde van het bezoek aan Duitsland. Ben je automobilist dan dien je daarnaast een kentekenbewijs, rijbewijs, WA-verzekering en een APK-keuringsbewijs te tonen als je auto ouder is dan 3 jaar. Levensmiddelen, fruit en bloemen mag je onbeperkt invoeren, voorwaarde is wel dat het bestemd is voor eigen gebruik. De volgende regels zijn van toepassing voor de invoer in Duitsland:

Alcohol
Voor personen van 17 jaar en ouder en vanuit een EU-land mag maximaal worden ingevoerd:

  • 10 liter drank welke een alcoholgehalte heeft van meer dan 22% en
  • 20 liter drank welke een alcoholgehalte heeft van maximaal 22% en
  • 90 liter wijn (hiervan maximaal 60 liter mousserende wijn) en
  • 110 liter bier

Geld en betaalmiddelen

  • Vanuit een EU-land mogen alle binnen- en buitenlandse betaalmiddelen worden ingevoerd.
  • Vanuit een niet-EU-land mogen binnen-en buitenlandse betaalmiddelen vrij worden ingevoerd tot een hoeveelheid van €10.000,-. Dit is inclusief de waarde van bankwissels en cheques. Komt het bedrag boven de waarde van €10.000,- dan moet het worden aangegeven.

Huisdieren

depositphotos 77599638 stock photo german shepherd dog sticking head

  • Je hond of kat moet een Europees paspoort hebben.
  • Je huisdier moet een inentingsbewijs tegen rabiës hebben. Dit inentingsbewijs moet minimaal 21 dagen oud zijn. De maximale geldigheid was vroeger 12 maanden. Tegenwoordig is de prik net zolang geldig als dat het vaccin werkzaam is. In de bijsluiter vind je hoe lang het vaccin geldig precies is, het kan 3 jaar zijn. 
  • Het is verplicht dat bij je hond of kat een identificatiechip is aangebracht.
  • Duitsland is een land waar huisdieren en honden zeer welkom zijn. Je kunt in veel hotels, vakantiehuizen en pensions met je hond verblijven. Ook op veel campings en natuurparken is je hond welkom, mits hij aangelijnd blijft.
  • In het hoogseizoen mag je hond niet op het strand. Hiernaast zijn er genoeg speciale hondenstranden. De meren in het Sauerland hebben vaak dezelfde regels.
  • In restaurants mag je hond mee naar binnen, tenzij dit anders wordt aangegeven.
  • Honden mogen in de bossen vrij rondrennen, wel oppassen voor de jagers.
  • Sommige hondenrassen zijn niet toegestaan in bepaalde Bundesländer. Lees hier meer welke rassen dit precies zijn en wat de meest actuele informatie hierover is.

Tabak

Voor personen van 17 jaar en ouder en vanuit een EU-land mag maximaal worden ingevoerd:

  • 1 kg tabak en
  • 200 sigaren en
  • 400 cigarillo’s (maximaal 3 gram per stuk) en
  • 800 sigaretten

Elektriciteit
De elektriciteit in Sauerland is 220 – 230 volt en is hetzelfde als in Nederland.

Fooien
In een restaurant of hotel is het bedieningsgeld normaal inbegrepen. Gebruik is dat het bedrag naar boven wordt afgerond of dat je het kleine wisselgeld laat liggen. Ben je tevreden over de service dan kun je een fooi van 5-10% geven. Dit geldt ook voor de rit in de taxi. Degene die je koffer draagt in je hotel geef je meestal 1 euro per stuk bagage.

GeldzakenEuro coins and banknotes
De prijzen van eten en drinken en van verblijf liggen in Sauerland lager dan in Nederland en België. Je bankpas wordt vrijwel overal geaccepteerd. Het gebruik is meestal gratis. Wel geldt er een limiet per dag. Ook je creditcard wordt bij vrijwel alle restaurants, winkels, hotels en tankstations geaccepteerd. Let wel op:  er zijn nog steeds genoeg kleinere winkels in Sauerland die liever contant geld hebben dan een betaling met de pinpas of met een creditcard. 

In Sauerland zijn er voldoende geldautomaten en vaak kun je gratis geld met je bankpas opnemen. Let wel goed op de automaat, sommige pinautomaten bij tankstations en in winkels rekenen extra kosten. Voor je creditcard krijg je vaak kosten berekend en dit verschilt per bank en per creditcard.

Wanneer je bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting in rekening brengt, dan is het niet handig om je creditcard voor kleine bedragen te gebruiken. Geldautomaten van niet-bancaire instellingen, zoals langs de snelweg, brengen altijd kosten in rekening, bij een creditcard en bij een bankpas.
De meest actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats vind je op: www.visa.com/atmlocator en www.mastercard.com/atmlocator

Gezondheid Medische Zorg

  • De medische voorzieningen in Duitsland zijn zeer goed, maar wel duur. Vooral behandelingen in privéklinieken zijn uitermate kostbaar en duur.
  • Zorg dat je een goede reisverzekering afsluit. Houd er verder rekening mee dat je eventueel contant moet betalen voor de verlening van medische zorg.
  • Moet je opgenomen worden in een ziekenhuis of heb je een medisch-specialist nodig, neem dan direct contact op met je verzekeringsmaatschappij. Voor verdere hulp en ondersteuning neem dan contact op met het consulaat of de ambassade.

Geneesmiddelen

  • De apotheek is in de regel geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 – 18.00 uur en op zaterdag van 09.00 – 12.00 uur. Is de apotheek gesloten dan kun je altijd terecht bij de 24-uursapotheek. De apotheek herken je aan een groen kruis of een grote rode A.
  • Heb je speciale geneesmiddelen neem deze dan in voldoende mate mee en zorg dat deze nog in de originele verpakking zitten. Ook kun je je arts vragen om een recept uit te schrijven.
  • Advies is om in ieder geval altijd zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

Inentingen

Zoals bekend heb je geen inentingen nodig maar let op het volgende. Ga je langer dan vier weken in de natuur kamperen of wandelen en doe je dit in de periode maart tot en met november dan is het raadzaam om een vaccinatie tegen tekenencefalitis te halen. Wil je persoonlijk advies over inentingen neem dan contact op met je huisarts of een vaccinatiecentrum. Meer informatie over inentingen en advies vind je op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Teken
Als je wandelt of kampeert in de natuur houd dan teken goed in de gaten. Zij kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Draag bedekkende kleding en smeer een insectenwerend middel op je onbedekte huid en je verkleint de kans op een tekenbeet. Tekenencefalitis komt ook in Duitsland voor. Encefalitus is een hersenontsteking met als oorzaak een virus, dat overgebracht kan worden door teken. Van maart tot en met november zijn de teken het meest actief en dan loop je het grootste risico. DEET is een goed insectenwereld middel tegen teken.

Kledingadvies
Neem in ieder geval comfortabele wandelschoenen mee, ook als je maar kleine tochtjes wilt maken. Neem hiernaast luchtige en tegelijkertijd warme kleding mee voor wisselende weeromstandigheden. Pak ook je regenjas of poncho in, die kan altijd van pas komen. Een vest of (fleece) trui is handig voor de koele avonden. Klimaat In Sauerland is het klimaat sterk afhankelijk van de hoogteligging. Het westelijk gedeelte van Sauerland heeft grotendeels hetzelfde klimaat als het binnenland van Nederland en België. De hogere delen van Sauerland hebben in de winter een behoorlijke sneeuwval, meer dan bij ons. Afgelopen jaren hebben we een sterk wisselend patroon hierin gezien en viel de sneeuw pas laat in het seizoen. In het oostelijk gedeelte van Sauerland valt er gemiddeld minder regen. Dit komt doordat de lucht in het westelijk gedeelte heeft moeten stijgen en er inmiddels veel neerslag is gevallen.

Klimaatcijfers
De onderstaande cijfers zijn op basis van geregistreerde langjarige weergegevens en zijn een gemiddelde voor gebied Sauerland:

Internet
In vrijwel alle hotels kun je tegenwoordig internet vinden. Vaak is dit draadloos en tegenwoordig steeds vaker kosteloos. Ook meer en meer vakantiehuizen bieden kosteloos en draadloos internet aan. Ook veel restaurants, café ’s en bars hebben draadloos internet. Verder zijn er diverse internetnetcafé ’s zoals het Kurhaus in Eslohe, de Gasteninformatie in Schmallenberg, het Log in Station in Schmallenberg, de Stadtbücherei in Meschede, de Minigolfhalle in Bestwig en het internetcafe in hartje Winterberg. Het grootste gedeelte van Sauerland heeft breedband internet, een aantal gebieden uitgezonderd. Maak je een wandel- of fietstocht dan kan het zijn dat je geen bereik hebt vanwege geografische belemmeringen.

Openingstijden
Het meest belangrijke toeristenseizoen is van mei t/m oktober. In de periode daarbuiten hebben diverse bezienswaardigheden en attracties beperkte openingstijden.
Banken: deze zijn open van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 12.30 uur en van 13.30 tot 15.30 uur. In de wat grotere steden zijn veel banken open op donderdag tot 17.30 uur. Op hoofdstations en grote vliegvelden zijn wisselkantoren met ruime openingstijden veelal van 06.00 – 22.00 uur.
Winkels: normaal zijn winkels open van maandag t/m vrijdag van 8/9 – 18/20 uur. Op zaterdag gaan sommige winkels (met name buiten stadscentra) dicht om 12/14 uur, andere om 17 uur. Gaan winkels vroeg dicht, dan compenseren zij dit door op de eerste zaterdag van de maand langer open te blijven, vaak tot 17 uur. Grote winkels, warenhuizen en supermarkten sluiten pas om 20 uur. De wekelijkse koopavond is op donderdag of vrijdag en dan blijven de winkels open tot 20 uur. Op zondag zijn de winkels in het algemeen dicht. In toeristische plaatsen als Winterberg en Willingen kunnen enige winkels en een supermarkt in het hoogseizoen ook op zondag open zijn. Verder zijn er een aantal winkels met 24-uursservice en blijven sommige bakkers tot 12 uur open.
Musea: kleinere musea zijn vaak op maandag dicht en soms ook op zondag (morgen). De meeste grote musea zijn elke dag open van 10 uur tot 17/18 uur. De grote musea zijn eenmaal per week ook in de avond open. De musea zijn doorgaans alleen met kerst en nieuwjaarsdag gesloten. Voor de overige feestdagen gelden vaak de zondagstijden.
Postkantoren: postkantoren zijn open van maandag t/m vrijdag van 08.00 – 18.00 uur. Op zaterdag is dit van 08.00 – 12.00 uur.
Restaurants: het gros van de restaurants gaat open voor de lunch tussen 11 en 12 uur en sluiten om 23 of 24 uur. In het weekeinde is dit vaak nog later. Veel grote restaurants zijn elke dag open. Hebben ze toch een “Ruhetag” dan is dat meestal op maandag.

Post
In dit digitale tijdperk is het wel eens leuk om een kaartje te versturen. Postzegels in Sauerland kun je krijgen bij de hotels, postkantoren en er zijn postzegelautomaten. Frankeren gaat in Duitsland anders dan in Nederland. Het gaat namelijk op de grootte en dikte van de envelop en niet op gewicht. Het versturen van de post is in Duitsland wat duurder dan in Nederland, dus het is voordeliger om het in een normale envelop te versturen. Gebruik verder een “priority” sticker en de post is slechts 3 dagen onderweg en geen 6 dagen.

Reisdocumenten
Voor Duitsland moet je een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart hebben. Dit geldt als je de Nederlandse nationaliteit hebt. Op de datum van uitreis moet je document nog geldig zijn. Controleer dus altijd goed of je reisdocument over de vereiste geldigheid beschikt. Blijf je niet langer dan 90 dagen in Duitsland dan heb je geen visum nodig. Vanaf 26 juni 2012 is het verplicht dat alle kinderen een eigen reisdocument hebben. Het is dan niet meer geldig om kinderen bij te laten schrijven in het paspoort van de ouders.

Reisseizoen
Een sterk punt van Sauerland is dat elke periode van het jaar een mooie reisperiode is, of het nu herfst, voorjaar, zomer of winter is! In het voorjaar ontdek je de mooie bloesem in de vele boomgaarden die je vooral vind op de lagergelegen hellingen rond de stuwmeren en in het Bergisches Land; wat een voorjaarsgevoel! De zomer is de periode met de meeste stadsfeesten en dorpsfeesten. In de herfstperiode heeft heel Sauerland prachtige herfstkleuren en is het natuurlijk prachtig om te zien. In de winter ga je lekker skiën en wintersport beoefenen. In Willingen en Winterberg en de omliggende regio is het dan hoogseizoen.

Er is weliswaar geen 100% sneeuwzekerheid, maar wandelen, fietsen en genieten kun je natuurlijk altijd. En natuurlijk één van de vele kerstmarken bezoeken. Lekker genieten van de vele wellnessvoorzieningen kan het hele jaar door. De vele gezellige hotelletjes met lekker eten en uitstekende bedden zijn al een reden genoeg om lekker naar Sauerland te gaan voor een aantal ontspannen dagen.

Roken
In het openbaar vervoer in Sauerland mag je niet roken. Voor cafés en restaurants verschillen de regels per deelstaat. Sauerland ligt in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en in Hessen. In Noordrijn-Westfalen en ook in Hessen geldt er geen algeheel rookverbod voor hotels. Dit geldt voor de hotels als ook voor de hotelrestaurants en cafés. Wel moet er een afgescheiden geventileerde rookruimte en een rookvrije rookruimte zijn. Klik hier voor meer informatie over roken in Sauerland.

Schoolvakanties Sauerland 2022 en 2023
De schoolvakanties van het gedeelte van Sauerland (midden en westelijk gedeelte) dat in de deelstaat Noordrijn-Westfalen ligt is voor het jaar 2022 - 2023 als volgt:

Zomervakantie 27-06-2022 t/m 09-08-2022
Herfstvakantie 01-10-2022 t/m 16-10-2022
Kerstvakantie     

23-12-2022 t/m 08-01-2023

Pasen 01-04-2022 t/m 16-04-2023
Pinksteren 27-05-2023 t/m 30/05/2023
Zomervakantie 22-06-2023 t/m 06-08-2023
Herfstvakantie 30-09-2023 t/m 15-10-2023
Kerstvakantie 21-12-2023 t/m 07-01-2024

De schoolvakantie van het gedeelte van Sauerland (oostelijk gedeelte) dat in de deelstaat Hessen ligt is voor het jaar 2022 – 2023 als volgt:

Zomervakantie 25-07-2022 t/m 02-09-2022
Herfstvakantie 22-10-2022 t/m 30-10-2022
Kerstvakantie      22-12-2022 t/m 08-01-2023
Pasen 01-04-2023 t/m 23-04-2023
Pinksteren 27-05-2023 t/m 29-05-2023
Zomervakantie 22-07-2023 t/m 03-09-2023
Herfstvakantie 20-10-2023 t/m 29-10-2023
Kerstvakantie 23-12-2023 t/m 14-01-2024

De inwoners van Sauerland hebben zelf geen vrij met de voorjaarsvakantie. Het begrip voorjaarsvakantie bestaat natuurlijk wel in Sauerland zelf en het is een druk bezochte periode met name voor de wintersport!

Schoolvakanties Nederland 2022 en 2023                                                                                                                                  

De schoolvakanties voor Nederland voor de regio's Noord, Midden en Zuid voor het jaar 2022 en 2023 zijn als volgt:

  Regio Noord Regio Midden Regio Zuid
Zomervakantie 2022 16-07-2022 t/m 28-08-2022 09-07-2022 t/m 21-08-2022 23-07-2022 t/m 04-09-2022
Herfstvakantie 2022 15-10-2022 t/m 23-10-2022 22-10-2022 t/m 30-10-2022 22-10-2022 t/m 30-10-2022
Kerstvakantie 2022    24-12-2022 t/m 08-01-2023 24-12-2022 t/m 08-01-2023 24-12-2022 t/m 08-01-2023
Voorjaarsvakantie 2023 25-02-2023 t/m 05-03-2023 25-02-2023 t/m 05-03-2023 18-02-2023 t/m 26-02-2023
Meivakantie 2023 29-04-2023 t/m 07-05-2023 29-04-2023 t/m 07-05-2023 29-04-2023 t/m 07-05-2023
Zomervakantie 2023 22-07-2023 t/m 03-09-2023 08-07-2023 t/m 20-08-2023 15-07-2023 t/m 27-08-2023
Herfstvakantie 2023 21-10-2023 t/m 29-10-2023 14-10-2023 t/m 22-10-2023 14-10-2023 t/m 22-10-2023
Kerstvakantie 2023 23-12-2023 t/m 07-01-2024 23-12-2023 t/m 07-01-2024 23-12-2023 t/m 07-01-2024

Let op: De adviesdata voor de voorjaarsvakanties vallen in 2023 niet in alle regio's in de carnavalsweek. De scholen in de rooms-katholieke delen van het land zullen waarschijnlijk de adviesdata niet aanhouden en zelf hun voorjaarsvakantie in de carnavalsweek plannen. 

Telefoneren
Het internationale toegangsnummer van Duitsland is 49. Wil je bellen vanuit Nederland naar Duitsland: 00 – 49 – netnummer zonder nul – abonneenummer. Wil je bellen vanuit Duitsland naar Nederland: 00 – 31 – netnummer zonder nul – abonneenummer.