Frontpage zomer

Reizen in Sauerland

Auto
In Sauerland zelf zijn de meeste plaatsen te bereiken via B-wegen waar je iets meer tijd voor moet uittrekken. Tolwegen zijn er niet in Sauerland en files zijn er zelden. Er zijn alleen files wanneer er werkzaamheden worden uitgevoerd. Is er een ongeluk gebeurd dan wordt in Duitsland direct (een deel van) de snelweg afgesloten.

Taxi
Het taxiverkeer is goed verzorgd in Duitsland en in Sauerland. In het centrum van de steden en bij de stations zijn er taxi’s te vinden. De taxi’s zijn niet duur en vaak iets goedkoper dan bij ons in Nederland.

Motor
Sauerland, maar ook Kassel-Land en Waldecker Land zijn echte paradijzen voor motorrijders. Er zijn prachtige routes voor de motor met glooiende wegen door een golvend landschap met lange bochten en dan weer scherpe bochten. En dan duikt die haarspeldbocht weer op. De wegen zelf zijnin uitstekende staat. Ideaal dus voor een rijtechnische uitdaging maar ook om leuke toertochten te maken. Verder zijn er veel verzorgingsmogelijkheden voor de motor zelf en de berijder. Er zijn goede garages en veel hotels, pensions en vakantiehuizen zijn afgestemd op de motorrijder en hebben een op maat dienstverlening. Meer informatie over motorroutes Sauerland: www.sauerland-page.de

Bus
Alle plaatsen in Sauerland kunnen per bus worden bereikt, nadeel is wel dat de frequentie in sommige gevallen erg laag is. In schoolvakanties en in de weekends zijn er veel busdiensten die uitvallen. Na 19 uur rijden er nog maar weinig bussen. De moeizame samenwerking tussen de verschillende Kantons (Kreis) en provincies (Bundesländer) is de reden dat er geen goede verbindingen zijn. Je mag met de SauerlandCard het regionale busvervoer gratis gebruiken. Verder zijn er prima en goedkope meerdaagse- en meerpersoonspassen. Het Regionalverkehr Ruhr-Lippe GmgH (RLG) verzorgt regionaal busverkeer in Sauerland.

  • Meer informatie reisschema’s en prijzen RLG: www.rlg-online.de. Een andere regionale busmaatschappij met goede verbindingen naar het Ruhrgebied en binnen Sauerland is de Märkische Verkehrsgesellschaft GmbH (MVG).
  • Meer informatie reisschema’s en prijzen MVG: www.mvg-online.de
  • Specifiek in Noord-Hessen is het openbaarvervoer in handen van de Nordhessischer Verkehrsverbund, de NVV. Meer informatie reisschema’s en prijzen NVV: www.nvv.de

Trein
Vanuit Olsberg rijdt een trein naar Winterberg. Van Brilon uit kun je Willingen, Korbach en Bad Wildungen prima bereiken. Een aantal mooie treintrajecten die je goed kunt gebruiken voor een combinatie met wandelroutes of om zo te eens te doen:

  • De Rothaarbahn Deze gaat van Siegen naar Bad Berleburg. Onderweg doe je het Kreuztal en het natuurpark Rothaargebergte aan. Er is nog een afsplitsing in Finnentrop, de route gaat dan grotendeels langs de Biggesee via Attendorn naar Olpe.
  • KurhessenbahnLandschappelijk is dit een heel aantrekkelijke route waarbij de trein de punten Brilon, Korbach, Kassel, Frankernberg en de Edersee met elkaar verbindt.

In de regiotreinen is het toegestaan om je fiets mee te nemen (behoudens enkele beperkingen tijdens de spits). Hierdoor kun je dus je fietsafstand een stuk vergroten. Met de SauerlandCard mag je gratis gebruik maken van het regionale treinvervoer en ook van het regionale busvervoer. Meer informatie ticketmogelijkheden en Deutsche Bahn: www.bahn.de. De routeplanner voor (trein)reizen met de Deutsche Bahn kun je vinden op: www.reiseauskunft.bahn.de