Frontpage zomer

iStock 000014084119Large vervoer verkeer 1024x683

Tips in het verkeer

Parkeren
Parkeren is gemakkelijk in Sauerland en levert weinig problemen op. Alleen in het centrum van Soest en van Siegen is het lastig. Meest handig is om hier een aan de rand van de stad op een parkeerterrein te parkeren. Bij de skipistes in Willingen kun je uitstekend parkeren, er is genoeg ruimte en het is gratis. In totaal zijn er 1600 parkeerplaatsen die allemaal direct bij de skiliften liggen. Voor de bus zijn er 60 gratis parkeerplaatsen beschikbaar.In het centrum van Winterberg kun je op diverse plaatsen een aantal uren gratis parkeren. Je hebt wel een parkeerschijf nodig en hou het aantal uren goed in de gaten. Indien je moet betalen bij een parkeerautomaat dan wordt dit aangegeven door: “Parkschein”. De kosten zijn laag en het is goed betaalbaar. Ook in Winterberg zijn er vele grote centrale parkeerplaatsen dicht bij de opstapplaatsen van de skiliften.

Een aantal praktische parkeerregels om bij te stil te staan:

  • Je mag je voertuig alleen aan de rechterkant van de weg parkeren. Dus in de rijrichting. Is het een straat met eenrichtingsverkeer dan mag je hem aan beide zijden parkeren.
  • De Duitse parkeerborden zijn vrijwel identiek aan de Nederlandse borden. Het enige bord dat anders is dan bij ons is het Duitse bord dat aangeeft dat je mag parkeren op de stoep.
  • Als er zigzaglijnen op de rijbaan staan dan betekent dit dat dit een gebied is waar je niet mag parkeren of stil mag staan.

Tanken
De meeste benzinestations zijn geopend van maandag tot zaterdag van 08.00 – 20.00 uur en op zondag van 10.00 – 19.00 uur. Langs de snelweg zijn er diverse benzinestations 24 uur per dag open. Sinds 2011 is Duitsland op grote schaal overgegaan op de nieuwe brandstof E10, die 10% bijmenging van bio-ethanol bevat. Wel is Euro 95 vaak nog beschikbaar bij het pompstation. Is Euro 95 niet meer te verkrijgen aan de pomp? Advies is dan om een premiumbrandstof te tanken zoals Super Plus 98. De benzine met octaangetal 98 is weliswaar duurder, maar hier je auto kan hier in ieder geval zonder problemen op rijden.
Controleer voordat je op reis gaat of je auto geschikt is voor het rijden op E10 via www.jebentalsnelduurzaamopweg.nl/E10

Veiligheidsvest
Sinds 1 juli 2014 is het meenemen van een veiligheidsvest verplicht gesteld in Duitsland. Verlaat je bij pech of een ongeval je voertuig dan moet je een veiligheidsvest dragen. Je moet minstens één reflecterend vest in je auto hebben en deze dient binnen handbereik opgeborgen te zijn, dus niet in de kofferbak. Deze maatregel geldt voor automobilisten, buschauffeurs en vrachtwagenchauffeurs. Voor voertuigen die bedrijfsmatig worden gebruikt moet er voor elke inzittende een veiligheidsvest aanwezig zijn. Voor camperbestuurders en motorrijders is het vest niet verplicht. Word je gecontroleerd en heb je geen vest bij je dan loop je kans op een boete van €15,-. 

Weg- en verkeersinformatie

  •  Voor Duitstalige verkeersinformatie kun je bellen met de Westdeutsche Rundfunk. Tel: + 49-221 1680-3050.
  • Op de radio zendt DeutschlandFunk (DLF) 24 uur per dag landelijke verkeersinformatie uit. Dit is elk uur te horen, meteen na de nieuwsuitzendingen. De juiste frequenties kun je vinden op www.dradio.de
  • Meer specifieke informatie over de actuele verkeerssituatie, tankmogelijkheden en over wegen vind je op www.tank.rast.de
  • Veel algemene verkeersinformatie van de Duitse automobielclub ADAC kun je vinden op de algemene website: www.adac.de
  • De regionale verkeersinformatie van de ADAC vind je op: www.verkerhsinfo.de
  • Extra informatie van de autosnelwegen in Duitsland kun je vinden op: www.autobahn-online.de
  • Het actuele overzicht van files in Duitsland is te zien op de website van de ANWB: www.anwb.nl/verkeer/buitenland/overzicht

Winterbanden
Sinds eind 2010 zijn de regels aangescherpt en is het verplicht in Duitsland dat auto’s in de winterperiode voorzien zijn van winterbanden. De uitrusting van voertuigen moet aan de weersomstandigheden worden aangepast. Winterbanden hebben een zachtere rubbersamenstelling en een aangepast profiel. Hierdoor hebben ze een betere grip op de weg en presteren ze goed in de winter. Oriënteer je goed voordat je winterbanden gaat kopen. De kwaliteit loopt nog wel eens uiteen. In het algemeen kunnen we zeggen dat ook tijdens de herfst en winter als er geen sneeuw ligt steeds meer auto’s voorzien worden van winterbanden.Ze helpen namelijk niet alleen op sneeuw en ijs, maar ook bij temperaturen onder de 7 graden Celsius en op nat wegdek hebben ze een betere grip dan zomerbanden.