Frontpage zomer

Water en strand

In Sauerland hebben de stuwmeren een grote recreatieve functie en hebben ze vele mooie stranden. Je kunt een bootje huren en lekker gaan zeilen of toch liever een stukje roeien of met de motorboot? Lekker zwemmen, surfen, duiken, vissen, het is allemaal mogelijk. Leuk is ook om eens een tochtje te maken met een rondvaartboot zoals op de Biggesee, Hennesee, Diemelsee of Möhnesee. Voor de kinderen is het ideaal dankzij de aanwezigheid van de vele stranden, speeltuinen en speelmogelijkheden bij de meren. Er zijn vijf grote stuwmeren in Sauerland met allemaal vele mogelijkheden voor recreatie en een heerlijk dagje uit.

De Biggesee
De Biggesee ligt in het westelijk gedeelte van Sauerland. De aanleg van de Biggesee is voltooid in 1965 en biedt veel mogelijkheden voor watersport. Je kunt er varen, zeilen, surfen en ook duiken. Verder zijn er rondvaartboten waar je een leuk tochtje mee kunt maken. Klik hier voor meer informatie over de Biggesee.

De Diemelsee
De Diemelsee is een veelbezocht en geliefd stuwmeer dat tussen 1912 en 1924 werd gebouwd. De Diemelsee ligt in het oostelijk gedeelte van Sauerland, 10 km ten noordoosten van Willingen. Hier komt het water van de Diemel, Itterbach en andere riviertjes samen. Er zijn vele mogelijkheden voor watersport, er zijn rondvaartboten, vele faciliteiten voor de kinderen en mooie stranden. Klik hier voor meer informatie over de Diemelsee.

De Möhnesee
De Möhnesee ligt in het noordwesten van Sauerland aan de noordzijde van het natuurpark Arnsberger Wald en werd in 1908 aangelegd als eerste stuwmeer. Het is een geliefd recreatiegebied met de vele roeibootjes en rondvaarten. Klik hier voor meer informatie over de Möhnesee.

De Hennesee
Hier kun je van alles te doen zoals zwemmen, roeien, zeilen, vissen of een tochtje met de rondvaartboot het meer over. Leuk is om een rondje om het meer te fietsen van 15 km of een wandeling eromheen te maken. De Hennesee ligt onder Meschede en is direct bereikbaar vanaf de snelweg. Klik hier voor meer informatie over de Hennesee.

De Sorpesee
Geliefd en groot meer, dat direct vooraan in Sauerland ligt en waar van alles te doen is. In 1935 is dit meer aangelegd. Mooie stranden en lekker flaneren op de gezellige promenade en genieten van het prachtige uitzicht. Allerlei watersporten natuurlijk dus huur eens een waterfiets..! De waterkwaliteit is zeer goed evenals de andere meren. Klik hier  voor meer informatie over de Sorpesee.

Water – wellness
Op veel plaatsen in Sauerland komt zuiver bronwater aan de oppervlakte. Dit bronwater bevat veel (minerale) zouten die een gezond en heilzaam effect hebben op het lichaam. Zo werkt het tegen gewrichtsklachten, huidaandoeningen, en stofwisselingsstoornissen. Je kunt er in baden of je kunt het drinken, het reinigt en ontspant. Het aanbod van voorzieningen voor de wellness is groot in Sauerland en is groeiende. Een plaats in Sauerland krijgt het toevoegsel “Bad” als het een officieel erkend (water)kuuroord is. Het gaat dan om plaatsen met bronwater, maar ook om plaatsen waar de lucht een buitengewoon goede kwaliteit heeft met weinig allergene stoffen. In de hotels zijn er volop wellnessfaciliteiten beschikbaar, maar de belangrijkste wellness zit hem natuurlijk in de lucht en het water.